Tort orzechowo - makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem na puch, następnie dodać mak, kaszę manną, bułkę tartą, proszek do pieczenia i wymieszać szpatułką. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli, następne dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 - 35 minut w tortownicy o średnicy 24 cm. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
2.Krem orzechowy: Mleko zagotować w rondelku, wrzucić zmielone orzechy i odstawić do ostudzenia. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić w kąpieli wodnej i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, powoli dodawać orzechy i przestudzoną płynną czekoladę do uzyskania jednolitego kremu.
3.Krem śmietanowy: Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder i schłodzony serek mascarpone.
4.Poncz: Kawę zaparzyć w 1/2 szklanki gorącej wody, dodać wódkę i przestudzić.
5.Złożenie: Pierwszy blat biszkoptu nasączyć ponczem, wyłożyć 1/3 kremu, przykryć drugim i postępować identycznie z kolejnymi blatami. Wierzch i boki tortu pokryć kremem śmietanowym, boki obsypać mielonymi orzechami, wierzch udekorować wedle uznania.
Komentarze