REKLAMA

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

wyświetlono: 1337 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Miękki biszkopt z zapiekanym kremem kajmakowym z dodatkiem dżemu, wierzch ciasta natomiast przykryty lekką pianką czekoladową z orzeźwiającą nutą melisy. Ciasto nie wymaga wykonania ogromu pracy, dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Polecam!

opublikowany: 19.05.2017
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz. 40 min
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    2/3 szklanki cukru
    7 żółtek
    7 białek (zimne – z lodówki)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    1 puszka masy kajmakowej o smaku tradycyjnym (460 g)
    200 g śmietany 18%
    6 żółtek
    5 łyżek kwaśnego dżemu (najlepiej domowej roboty, np. z owoców jagodowych), ewentualnie powideł

    Pianka:
    6 białek (zimne – z lodówki)
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
    1 łyżka posiekanej melisy
    szczypta soli
Ocena:

(średnia 4.5 z 141 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 1. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, proszek budyniowy, proszek do pieczenia. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min (180 st. C), następnie wystudzić.
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 2. Przygotować krem – wszystkie składniki dokładnie utrzeć i...
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 3. ...wyłożyć na biszkopt.
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 4. Formę ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 25 min.
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 5. W międzyczasie przygotować piankę – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nadal ubijając, dodać kolejno – cukier, melisę, proszek budyniowy. Piankę wyłożyć na podpieczony krem.
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 6. Całość piec jeszcze w tej samej temp. ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Biszkopt z kremem serowym

Pyszne, lekkie ciasto :)

kategoria: Ciasta ciasto z kremem biszkopty opublikowany: 09.12.2020 | wyświetlono: 1070 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE