Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

4.5 (141 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Miękki biszkopt z zapiekanym kremem kajmakowym z dodatkiem dżemu, wierzch ciasta natomiast przykryty lekką pianką czekoladową z orzeźwiającą nutą melisy. Ciasto nie wymaga wykonania ogromu pracy, dobrze smakuje i ładnie prezentuje się na stole. Polecam!

  • 2 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na ½ L mleka)
    2/3 szklanki cukru
    7 żółtek
    7 białek (zimne – z lodówki)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem:
    1 puszka masy kajmakowej o smaku tradycyjnym (460 g)
    200 g śmietany 18%
    6 żółtek
    5 łyżek kwaśnego dżemu (najlepiej domowej roboty, np. z owoców jagodowych), ewentualnie powideł

    Pianka:
    6 białek (zimne – z lodówki)
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku czekoladowym (na ½ L mleka)
    1 łyżka posiekanej melisy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 1. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nadal ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, proszek budyniowy, proszek do pieczenia. Wsypać mąkę i krótko zmiksować. Ciasto przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 min (180 st. C), następnie wystudzić.
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 2. Przygotować krem – wszystkie składniki dokładnie utrzeć i...
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 3. ...wyłożyć na biszkopt.
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 4. Formę ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 25 min.
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 5. W międzyczasie przygotować piankę – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nadal ubijając, dodać kolejno – cukier, melisę, proszek budyniowy. Piankę wyłożyć na podpieczony krem.
  • Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką 6. Całość piec jeszcze w tej samej temp. ok. 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Biszkopt z kremem serowym

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Biszkopt z kremem serowym

czarrna Pyszne, lekkie ciasto :) 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować