Poncz:
Sok z 1 cytryny
3 łyżki cukru
1 szkl wody
Tynk:
100ml mleka
100 g cukru
400g masła
180 g mleka w proszku
Drip czekoladowy:
180g czekolady mlecznej
200 ml śmietany 36%
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
Pod koniec ubijania dodać cukier małymi partiami. Następnie dodać żółtka nadal ubijając, a na koniec dodać olej.
Do masy jajecznej dodać małymi partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub rózgą.
Dno tortownic o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto delikatnie przełożyć do tortownicy, wyrównać.
Piec w temperaturze 170C przez około 35-45 min do tzw. suchego patyczka.
Po wystygnięciu równo przekroić na 3 części.
Krem jagodowy:
Jagody z niewielką ilością wody ( ok. 2-3 łyżki) gotować na małym ogniu aż się rozpadną, pod koniec gotowania dodać cukier, sok z cytryny i namoczoną żelatynę w niewielkiej ilości wody. Śmietaną z mascapone ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać zimną masę jagodową i dokładnie wszystko wymieszać ( na średnich obrotach miksera).
Poncz:
Do gorącej wody dodajemy cukier i sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Tynk (krem do dekorowania tortu):
Mleko zagotować z cukrem i odstawić do wystygnięcia.
Masło ubić na biały puch ( ok. 15-20 min). Następnie dodawać po łyżce ciągle miksując przestudzone mleko. Gdy skończy się mleko, dodawać po łyżce mleko w proszku.
Drip:
Czekoladę połamać na kostki. Śmietanę zagotować, zalać czekoladę i po ok 3 minutach wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na ok 15 min do przestudzenia.
Składanie :
Na płaskim talerzy lub paterze kładziemy sam rant (obrzeże) od tortownicy w którym piekliśmy biszkopt i wkładamy w niego 1 krążek biszkoptu. Następnie go nasączamy ponczem i kładziemy krem, wyrównujemy nożem/łyżką. Przykryć 2 blatem i go nasączyć. Położyć krem i kolejny krążek biszkoptu. Z góry tort przykryć szczelnie folią spożywczą.
Tort schować do lodówki na ok. 5 godzin.
Po wyjęciu tortu z lodówki delikatnie zdejmujemy folię oraz rant.
Tort obłożyć niewielką ilością tynku(kremu). Schować do lodówki na ok 5 min. Następnie wyjąć go i znów obłożyć tynkiem (kremem). Czynność powtarzać do momentu skończenia się masy. Schłodzić ok 1 godz. Ozdobić dripem czekoladowym i ulubionymi dodatkami: bezikami, czekoladą lub owocami.
Komentarze