Tort jagodowy

5 (4 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jak tylko pojawią się jagody, od razu szukam okazji na ich wykorzystanie. Jagody doskonale smakują każdym wypieku, także w torcie z kremem jagodowym.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    sól
    Krem jagodowy ( porcja na 1 przełożenie tortu)
    500g jagód
    3-4 łyżki cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki soku z cytryny
    500ml. Śmietany 36%
    250g mascarpone

    Poncz:
    Sok z 1 cytryny
    3 łyżki cukru
    1 szkl wody
    Tynk:
    100ml mleka
    100 g cukru
    400g masła
    180 g mleka w proszku
    Drip czekoladowy:
    180g czekolady mlecznej
    200 ml śmietany 36%
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort z kremem

Tort jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
    Pod koniec ubijania dodać cukier małymi partiami. Następnie dodać żółtka nadal ubijając, a na koniec dodać olej.
    Do masy jajecznej dodać małymi partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszając szpatułką lub rózgą.
    Dno tortownic o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto delikatnie przełożyć do tortownicy, wyrównać.
    Piec w temperaturze 170C przez około 35-45 min do tzw. suchego patyczka.
    Po wystygnięciu równo przekroić na 3 części.
    Krem jagodowy:
    Jagody z niewielką ilością wody ( ok. 2-3 łyżki) gotować na małym ogniu aż się rozpadną, pod koniec gotowania dodać cukier, sok z cytryny i namoczoną żelatynę w niewielkiej ilości wody. Śmietaną z mascapone ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać zimną masę jagodową i dokładnie wszystko wymieszać ( na średnich obrotach miksera).
    Poncz:
    Do gorącej wody dodajemy cukier i sok z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.

    Tynk (krem do dekorowania tortu):
    Mleko zagotować z cukrem i odstawić do wystygnięcia.
    Masło ubić na biały puch ( ok. 15-20 min). Następnie dodawać po łyżce ciągle miksując przestudzone mleko. Gdy skończy się mleko, dodawać po łyżce mleko w proszku.
    Drip:
    Czekoladę połamać na kostki. Śmietanę zagotować, zalać czekoladę i po ok 3 minutach wszystko dokładnie wymieszać. Zostawić na ok 15 min do przestudzenia.
    Składanie :
    Na płaskim talerzy lub paterze kładziemy sam rant (obrzeże) od tortownicy w którym piekliśmy biszkopt i wkładamy w niego 1 krążek biszkoptu. Następnie go nasączamy ponczem i kładziemy krem, wyrównujemy nożem/łyżką. Przykryć 2 blatem i go nasączyć. Położyć krem i kolejny krążek biszkoptu. Z góry tort przykryć szczelnie folią spożywczą.
    Tort schować do lodówki na ok. 5 godzin.
    Po wyjęciu tortu z lodówki delikatnie zdejmujemy folię oraz rant.
    Tort obłożyć niewielką ilością tynku(kremu). Schować do lodówki na ok 5 min. Następnie wyjąć go i znów obłożyć tynkiem (kremem). Czynność powtarzać do momentu skończenia się masy. Schłodzić ok 1 godz. Ozdobić dripem czekoladowym i ulubionymi dodatkami: bezikami, czekoladą lub owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować