Tort malinowo-jagodowy

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszny tort na wyjątkowe okazje.
Biszkopt i delikatny, śmietankowy krem z jagodami i malinami, uwieńczony orzeźwiająca galaretką. Gdy przewiążemy go wstążką, będzie zarazem pięknym prezentem. Ja upiekłam go na 60 urodziny taty. Było zaskoczenie, zachwyt a później delektowanie się jego delikatnym smakiem.
Tort wbrew pozorom jest bardzo łatwy do zrobienia. Należy pamiętać aby biszkopt upiec 2 dni przed imprezą- będzie łatwiej się kroił. Na drugi dzień tort przełożyć kremem i galaretką aby miał czas stężeć w lodówce przez noc. W dniu imprezy zostaje nam tylko dekoracja, która zajmie już tylko 10 minut :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    szczypta soli
    szkl cukru
    3/4 szkl mąki pszennej
    3/4 szkl mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    Krem:
    660 ml śmietanki 30%
    250 ml mascarpone
    1/2 szkl cukru pudru
    2 łyżki żelatyny
    2/3 szkl jagód
    ok 400 g malin

    Poncz do biszkoptu:
    1/2 szkl wody
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki cukru pudru

    2 galaretki malinowe
    2,5 opakowania wafelków w czekoladzie
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Tort malinowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z solą na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku i ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z pianą. Spód tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt i piec w 180 stopniach ok 30 minut. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.

    Krem: żelatynę namoczyć w 1/3 szkl zimnej wody. Lekko podgrzewać aż się rozpuści, ostudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Połączyć. Na końcu wlać żelatynę, zmiksować. Do kremu wsypać jagody, wymieszać. Galaretki rozpuścić w 2 szkl gorącej wody, odstawić do przestudzenia i lekkiego tężenia.

    Biszkopty naponczować i przekładać kremem, wtykając w niego połowę malin (reszta do galaretki). Po złożeniu tortu na górze ułożyć ciasno maliny. Tort schłodzić.
    Tort najlepiej składać przy zapiętej obręczy i z tą obręczą wylewać tężejącą galaretkę aby się nie rozlała na boki. Boki można również zabezpieczyć folią aluminiowa i ostrożnie wykładać galaretkę. Tort z galaretką schładzać kilka godzin w lodówce.

    Przed podaniem tort obłożyć wafelkami i zawiązać kokardką. Można udekorować żywymi kwiatami, bezami i miętą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować