Tort bezowo-jagodowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bezy:
Białka ze szczyptą soli ubijamy mikserem na dużych obrotach. Zmniejszając prędkość, do sztywnej piany stopniowo dodajemy cukier, a następnie sok z limonki i mąkę ziemniaczaną.
Na dużą blachę (piekarnikową) nakładamy arkusz papieru do pieczenia i rysujemy markerem trzy okręgi o śr 18cm. Papier obracamy na drugą stronę, a na widoczne okręgi nakładamy pianę, wyrównujemy. Bezy pieczemy najpierw w piekarniku nagrzanym do 150st⁰C przez 7 minut, a następnie w temp. 110⁰C przez 1½ godziny. Suszymy w piekarniku najlepiej przez całą noc. Jeśli chcemy mieć równe boki tortu wycinamy z bez okręgi, przykładając tę samą miskę od której je rysowaliśmy i wycinamy delikatnie, ostrym nożem.
Krem jagodowy:
Jagody dokładnie miksujemy.
Śmietanę ubijamy na sztywno wraz z fixem. Następnie dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Dzielimy na 3 nierówne części (2x40%,1x20%). Do jednej dodajemy ⅔ jagód, do drugiej pozostałą ⅓. Ostatnią- najmniejszą część pozostawiamy białą.
Przełożenie:
Na pierwszą bezę nakładamy najciemniejszy krem, na drugą jaśniejszy, białym smarujemy wierzch. Dekorujemy pozostałymi kremami, borówkami oraz miętą.
Komentarze