Tort czekoladowy z gotowym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto-Masło wraz z kostkami czekoladowymi, roztopić nad parą. Ostudzić do letniego.Białka ubić z połową pudru. Czekolady przełożyć do innej miski i dodać żółtka, resztę pudru i cukier waniliowy. Zmiksować, przesiać tutaj mąkę z proszkiem i dalej zmiksować. Dodać pianę z białek i można na niskich obrotach, wkręcić. Ale nie długo i wylać do tortownicy 27 cm, wyłożonej krążkiem papierowym tylko na dole.
Piec w 175* ok.30 min.Sprawdzić patyczkiem czy suchy. Upiec najlepiej dzień wcześniej. Przekroić na trzy krążki.
2.krem-Zmiksować każdy krem, osobno ze śmietanka,w/g wskazówek na opakowaniu.Przełożyć do woreczków cukierniczych bez tylki. Ułożyć spód ciasta na paterę i zrobić rozetki na przemiennie, kolorem.
3.Poukładać łyżeczką,połowę konfitury w zagłębienia.
4.Przykryć drugim krążkiem ciasta i tak samo postąpić jak przy pierwszym.
5.Przykryć trzecim krążkiem.
6.polewa- Roztopić polewę w/g przepisu na opakowaniu. Ostudzić do letniego i polać górę tortu. Można rozpuścić ze śmietanką 30 %, ale ja już nie miałam i polewa wyszła twarda.
7.Jak polewa zastygnie to zrobić rozetki resztą kremu. Można udekorować w/g własnej fantazji. Ja ułożyłam cukiereczki.
Komentarze