Czekoladowy tort z kremem budyniowym

4.5 (181 ocen)

Naprawdę polecam, bo ani biszkopt ani krem nie są trudne i nie przysporzą Wam żadnych kłopotów.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju
    6 łyżek wody gotowanej letniej
    2 łyżki kakao

    Poncz: 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżki wódka czysta

    Krem budyniowy:
    2 żółtka
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    2 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 szklanki mleka
    250 g masła

    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Czekoladowy tort z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na sztywno,
    dodawać stopniowo żółtka oraz olej i wodę, wymieszać. Następnie
    dodawać porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Wszystko delikatnie połączyć.
    Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 24-26 cm. Biszkopt upiec w
    temp.170 stopni, przez 45 minut
    Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na 3 krążki.
    Każdy krążek nasączyć ponczem, przełożyć kremem,również boki
    tortu posmarować kremem. Wierz tortu polać
    polewą czekoladową.Schłodzić w lodówce
  • 2. Poncz: Kawę rozpuścić w pól szklanki letniej przegotowanej ciepłej
    wody, dodać wódkę.
  • Czekoladowy tort z kremem budyniowym 3. Krem: Z żółtek,mąk,mleka,budyniu,cukru ugotować budyń. Wystudzić
    zmiksować z masłem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować