Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.
Do żółtek dodać połowę cukru pudru, utrzeć do białości.
Białka ubić na sztywno, porcjami dosypać resztę cukru pudru.
Ubite białka dodać do utartych żółtek, wymieszać, przesiać mąki z kakao, wymieszać,przelać do tortownicy.
Piec w 175 stopni C, około 35 minut.
Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na 3 części, przed przełożeniem nasączyć.
2.Krem:
Do serków dodać śmietanę, ubić, dodać nutellę, dokładnie wymieszać.
Odłożyć kilka łyżek masy na wierzch i boki ciasta, resztą masy przełożyć nasączone placki.
Orzeszki posiekać, gotowy tort obsypać orzeszkami na wierzch zetrzeć czekoladę.
Komentarze