Tort czekoladowy

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, delikatny,nasączony likierem tort czekoladowy. Sprawdzi się na każdą okazję.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm

    5 jajek
    1 i 3/4 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    5 łyżek kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1,5 szklanki śmietany 36%
    250g serka mascarpone
    125g serka philadelphia
    300g kremu nutella

    Do nasączenia:
    1/2 szklanki likieru czekoladowego

    Do dekoracji:
    1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
    50g czekolady deserowej
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia.

    Do żółtek dodać połowę cukru pudru, utrzeć do białości.
    Białka ubić na sztywno, porcjami dosypać resztę cukru pudru.
    Ubite białka dodać do utartych żółtek, wymieszać, przesiać mąki z kakao, wymieszać,przelać do tortownicy.
    Piec w 175 stopni C, około 35 minut.
    Po upieczeniu ciasto wystudzić, przekroić na 3 części, przed przełożeniem nasączyć.
  • 2. Krem:
    Do serków dodać śmietanę, ubić, dodać nutellę, dokładnie wymieszać.
    Odłożyć kilka łyżek masy na wierzch i boki ciasta, resztą masy przełożyć nasączone placki.

    Orzeszki posiekać, gotowy tort obsypać orzeszkami na wierzch zetrzeć czekoladę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować