Tort czekoladowy

4.5 (171 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciemne biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem czekoladek z wiśniami w likierze

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Wymiary formy 24/24cm
    Pieczemy 3 biszkopty
    Składniki na jeden biszkopt:

    4 jajka
    150g cukru
    100g mąki
    4 łyki letniej wody
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    300g masła
    300g kremu czekoladowego Nutella
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mleka
    4 żółtka
    250g czekoladek wiśnie w likierze

    Do nasączenia :
    szklanka mocnej herbaty
    2 łyżeczki cukru
    10 łyżek wiśniówki
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem , i wodą do białości , mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao , przesiać do masy jajecznej , wymieszać , z białek ubić pianę, połączyć z ciastem , wylać na blachę , piec około 30 minut w 175*C
  • 2. Żółtka utrzeć z cukrem , mleko zagotować , gorące cienkim strumykiem wlać do utartych żółtek , mieszając zagotować , wystudzić . Masło utrzeć ,ucierając dodać wystudzone jajka , nutelle, pokrojone czekoladki ( czekoladki kroić bezpośrednio do masy)
  • 3. Do herbaty dodać pozostałe składniki, nasączyć biszkopty.
    Odłożyć kilka łyżek masy, resztę masy podzielić na dwie równe części, przełożyć biszkopty, wierzch posmarować odłożoną masą, posypać starta czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie

Podobne przepisy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

4.45 (176 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort czekoladowy

Skotka Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkową wkładką. 2 godz.

To może cię zainteresować