tort czekoladowy z anansem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten torcik zrobiłam na urodziny mojego męża. Kakaowy biszkopt, czekoladowy krem i soczyste ananasy. Wszystko tworzy smaczną ale dość kaloryczną całość. Przeważnie robię lekkie torty ale raz w roku można zaszaleć:)Ten przepis wymyśliłam specjalnie na tę okazję, bo lubię rozpieszczać męża słodkościami

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • *tortownica 21 cm
    Składniki:
    na biszkopt:

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki
    2 łyżki gorzkiego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    na krem:
    100 g gorzkiej czekolady
    100 g mlecznej czekolady
    250 ml śmietanki kremówki 30%
    2 żółtka
    250 g masła
    łyżka kakao
    2 łyżki wódki
    puszka ananasa

    na dekorację:
    część kremu
    wiśnie kandyzowane
    czekolada w płatkach
    ananas
    listki melisy

    dodatkowo:
    1/2 szklanki wystudzonej kawy rozpuszczalnej do nasączenia biszkoptu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowy z anansem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt w 175*C, około 30 minut. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
  • 2. Śmietankę wlać do rondelka, wrzucić połamane czekolady i podgrzewać mieszając aż się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić na minimum kilka godzin do lodówki. Miękkie masło utrzeć z żółtkami i kakao. Ucierając powoli dodawać po trochę masy czekoladowej. na końcu dodać wódkę.
  • 3. Ananasa pokroić na mniejsze kawałki, kilka odłożyć do dekoracji. Na paterze ułożyć jeden blat ciasta, zapiąć obręczą od tortownicy. Naponczować kawą. Wyłożyć 1/3 kremu i wetknąć w niego połowę ananasa. Przykryć drugim blatem biszkopta i naponczować. Rozłożyć krem i ananas jak poprzednio. Przykryć trzecim krążkiem.
  • 4. Obsmarować pozostałym kremem a na wierzch wycisnąć szprycą rozetki. Boki i wierzch posypać czekoladą w płatkach. Udekorować owocami i listkami melisy.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień przed przekładaniem. Masę ze śmietanki i czekolady także najlepiej zrobic dzień wcześniej i odstawić na noc, aby stężała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować