Kwadratowy tort czekoladowy

4.51 (172 ocen)

Bardzo czekoladowy tort, nasączony alkoholem i przekładany wiśniami. Nie jest zbyt słodki, ale bardzo wilgotny i mocno czekoladowy. Dzieci go nie polubią, ale dorośli jak najbardziej!

Składniki:

  • Na 1 biszkopt (będą potrzebne 2, należy pomnożyć składniki):
    5 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    50 g kakao
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Krem:
    200 g miękkiego masła
    24 g cukru waniliowego
    1 opakowanie budyniu waniliowego (ilość mleka ok. 300 ml)
    4-5 łyżek likieru amaretto
    300 g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej i ostudzonej
    1 mały słoik drylowanych wiśni
    1/2 szkl. wódki (do moczenia wiśni)

    Dekoracja:
    wiórki z białej czekolady
    czekoladowe gwiazdki
    4-5 białych pralinek pokrojonych w plasterki
Wystaw ocenę:

4.51 (172 ocen)

Kwadratowy tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątną blachę o wym. 40 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wiśnie odsącz z zalewy, ale tej nie wylewaj (będzie potrzebna do nasączenia biszkoptów), wiśnie zalej wódką i odstaw.
  • 2. Biszkopt: jajka ubij z cukrem na puszystą masę, powinna być prawie biała i gęsta. Do masy dodaj przesiane kakao z mąką ziemniaczaną i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. Wylej na blachę. Piecz w 180 st. C przez 15 minut. Po upieczeniu odwróć blachę i wyłóż odwrotnie biszkopt, odklej papier. W taki sam sposób upiecz drugi biszkopt.
  • 3. Krem: budyń ugotuj na 300 ml mleka z 2 łyżkami cukru. Ostudź. Masło rozetrzyj z cukrem waniliowym. Dodawaj po 1 łyżce zimnego budyniu, cały czas mieszając. Potem dodaj rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, wmieszaj mikserem, do kremu dodaj też amaretto.
  • 4. Każdy z biszkoptów przetnij na 2 równe części, ale nie wzdłuż tylko po środku, by otrzymać 2 równe kwadraty. Po przecięciu 2 biszkoptów mamy 4 kwadraty. Wiśnie odsącz z wódki, a wódkę zmieszaj z pozostałym syropem z wiśni, takim ponczem będziemy nasączali tort.
  • 5. Na paterę lub talerz połóż 1 kwadrat biszoptu, nasącz go ponczem. Nałóż krem a na niego rozłóż wszystkie wiśnie, ułóż pozostale kwadraty biszkoptowe (pozostałe 3), każdy nasączaj ponczem i smaruj kremem. Kremem posmaruj też wierzchnią warstwę tortu i boki. Udekoruj wiórkami z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Amaretto Czekolada Wiśnie Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować