Jeśli czekolada to najlepsze co jest na świecie to ten tort jest dla Ciebie idealny. Ja go zrobiłam dla męża na urodziny.
2 godz. 30 min
Składniki:
biszkopt: podane składniki są na jeden biszkopt, musimy takie upiec dwa
6 jajek
15 łyżek mąki
15 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa:
1 duży budyń na 3/4 l mleka śmietankowy
1/2 l mleka
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 kostka masła
6 łyżek cukru
nasączenie:
szklanka przegotowanej wody
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
polewa czekoladowa:
150 ml śmietany 30%
tabliczka gorzkiej czekolady
dodatkowo:
kilkanaście truskawek
Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, dalej miksując dodajemy pojedyńczo żółtka, miksujemy, dosypujemy stopniowo cukier, następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszamy. Wylewamy do średniej wielkości blachy, pieczemy ok 20 minut w 170 st. Tak samo przygotowujemy drugi biszkopt.Gotowe biszkopty przekrawamy na połowę.
masa:
Budyń przygotowujemy na 1/2 l mleka. Studzimy. 2 czekolady: mleczną i gorzką roztapiamy w jednym garnuszku z 4 łyżkami mleka. Miksujemy margarynę, dodajemy do niej porcjami wystudzony budyń, miksujemy, dodajemy rozpuszczoną przestudzoną czekoladę.Miksujemy. Odstawiamy na ok 1/2 godz do lodówki żeby masa stężała.
Każdy biszkopt nasączamy. Po kolei na każdy nakładamy masę, przykrywamy kolejnym plackiem. Ostatni wierzchni biszkopt też smarujemy masą, tak samo postępujemy z bokami. Wygładzamy.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w śmietance, studzimy, polewamy nią wierzch tortu pozwalając czekoladzie też spływać. Wierzch dekorujemy truskawkami.
Komentarze