Tort czekoladowo- miętowy

1 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ten przepis jest bardzo stary i warto go wypróbować, cisto smakuje wybornie, jest przygotowywany na naturalnych składnikach.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt czekoladowy:
    Jajka 5 szt.
    Cukier 1 szklanka
    Mąka pszenna 1 szklanka
    Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    Kakao 2 łyżki
    Budyń śmietankowy 1 torebka
    Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy
    Składniki na ciasto miętowe:
    Mąka pszenna 1 ¼ szklanki
    Cukier ¾ szklanki
    Masło 15 dag
    Czekolada 10 dag
    Jajka 3 szt.
    Jabłka 2 szt.
    Cukier waniliowy ½ torebki
    Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    Herbata miętowa 5 torebek
    Tłuszcz i wiórki do formy
    Składniki na masę kawową:
    Cukier 30 dag
    Jajka 2 szt.
    Mleko 1 szklanka
    Kawa prawdziwa 2-3 łyżki
    Kawa rozpuszczalna 1-2 łyżeczki
    Słoik wydrylowanych wiśni w syropie
    Masło 2 kostki
    Składniki na polewę czekoladową:
    Cukier puder 6 łyżek
    Kakao 2 łyżki
    Woda 1 łyżka
    Masło 1 łyżka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Tort czekoladowo- miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie biszkoptu czekoladowego:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao oraz budyń i wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy (24 cm) i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
    Ten przepis jest bardzo stary i warto go wypróbować, cisto smakuje wybornie, jest przygotowywany na naturalnych składnikach.

    Wykonanie ciasta miętowego:
    Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodawać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito miętą z torebek, a następnie dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami kokosowymi (24 cm) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 180-200 stopni.


    Wykonanie masy kawowej:
    Do rondelka wlać mleko, dodać jajka oraz cukier i mieszając zgotować Gdy pokażą się pęcherzyki, dodać obie kawy i wymieszać. Masę odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce wystudzonej masy.


    Wykonanie polewy czekoladowej:
    Wszystkie składniki razem wymieszać w rondelku i nie przerywając mieszania podgrzać na wolnym ogniu. Wystudzone i gotowe ciasto polać przygotowaną polewą.
    Składanie tortu:
    Obydwa upieczone i wystudzone placki przekroić na dwie równe części, i przekładać przemiennie masą kakaową( blat biszkoptu czekoladowego- blat placka miętowego- itd.) Gotowy torcik polać polewą czekoladową i ozdobić wiśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Urodziny Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować