Tort czekoladowo- miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie biszkoptu czekoladowego:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Nie przerywając ubijania, dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Następnie dodać kakao oraz budyń i wszystko razem delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy (24 cm) i piec około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ten przepis jest bardzo stary i warto go wypróbować, cisto smakuje wybornie, jest przygotowywany na naturalnych składnikach.
Wykonanie ciasta miętowego:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania dodawać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito miętą z torebek, a następnie dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać. Czekoladę pokroić w kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Tak przygotowane ciasto wylać do przygotowanej tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami kokosowymi (24 cm) Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Wykonanie masy kawowej:
Do rondelka wlać mleko, dodać jajka oraz cukier i mieszając zgotować Gdy pokażą się pęcherzyki, dodać obie kawy i wymieszać. Masę odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po łyżce wystudzonej masy.
Wykonanie polewy czekoladowej:
Wszystkie składniki razem wymieszać w rondelku i nie przerywając mieszania podgrzać na wolnym ogniu. Wystudzone i gotowe ciasto polać przygotowaną polewą.
Składanie tortu:
Obydwa upieczone i wystudzone placki przekroić na dwie równe części, i przekładać przemiennie masą kakaową( blat biszkoptu czekoladowego- blat placka miętowego- itd.) Gotowy torcik polać polewą czekoladową i ozdobić wiśniami.
Komentarze