Tort czekoladowo - miętowy

  • wyświetlono: 154 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Idealny torcik na ciepłe dni - lekki i orzeźwiający

M_C_26

Składniki

Biszkopt czekoladowy:
6 jaj
1,5 szkl cukru
3 budynie czekoladowe + 1 duża łyżka ciemnego kakao + mąka - tyle, żeby wszystkiego razem było 1,5 szklanki
1/2 szkl oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Pianka miętowa:
3 op śnieżki na mleko
500 ml mleka
4 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl gorącej wody
3-4 łyżeczki kropli miętowych (zwykłych aptecznych)
1 tabliczka czekolady mlecznej - starta na wiórki
Polewa czekoladowa:
300 g czekolady mlecznej
50 g masła
50 ml śmietanki 12 lub 18 %
Dekoracja:
miętowe czekoladki, polewa w drażetkach, świeża mięta

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo - miętowy

  • 1. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo dosypujemy cały cukier, następnie dodajemy po żółtku. Pomału , miksując na niższych obrotach dosypujemy mieszankę budyniu, kakao i mąki oraz proszek do pieczenia. Na końcu pomału wlewamy olej. Wylewamy do tortownicy (dno smarujemy olejem). Pieczemy w temp. ok 160 - 180 st. do tzw. suchego patyczka (30-40 min). Zostawiamy do wystudzenia.
  • 2. Gdy biszkopt jest wystudzony możemy zacząć przygotowywać masę. Żelatynę zalać gorąca wodą, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia - ewentualnie można dodać odrobinę wody, gdyby był problem z rozprowadzeniem.
    Ubić śnieżki z 500 ml mleka, na końcu stopniowo dodać krople miętowe - ilość najlepiej dostosować do własnych upodobań. Na samym końcu dodać ostudzoną, płynną żelatynę i startą na wiórki czekoladę. Dokładnie połączyć.
  • 3. Biszkopt wyrównać, przekroić, na jeden blat założyć brzeg od tortownicy. Wyłożyć masę, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wstawić na ok godzinę do lodówki. Gdy masa dobrze stężeje delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.
  • 4. W garnuszku połączyć czekoladę, śmietankę i masło - ciągle mieszając podgrzewać aż do uzyskania gładkiej masy. Gdy polewa lekko przestygnie oblać nią tort. Udekorować wg własnego pomysłu, wstawić do lodówki do zastygnięcia polewy.

Porady

Biszkopt najlepiej przygotować min. pół dnia wcześniej - dobrze przestudzony łatwiej będzie przekroić.
Tort najlepiej smakuje mocno schłodzony - Można go np. pół godziny przed podaniem wstawić do zamrażarki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

deser na latotort urodzinowy slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: Bo-Bożena

Tort czekoladowy

Czekoladowe ciasto , czekoladowa...

image-0syisks

Dodane przez: moniaczek

Tort czekoladowy

przepyszny tort czekoladowy,który...


Tort czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: alaaa

Tort czekoladowy z wiśniami

Tort czekoladowy z wiśniami z nalewki,...

Torcik miętowo-czekoladowy

Dodane przez: Kameleon

Torcik miętowo-czekoladowy

Wspaniały, aromatyczny,wilgotny...

tort czekoladowy

Dodane przez: majka190382

TORT CZEKOLADOWY

Jeśli czekolada to najlepsze co...

Tort czekoladowy

Dodane przez: mysza75

Tort czekoladowy

Lekki, puszysty, rozpływa się w...