Tort czekoladowo - miętowy

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Intensywny smak ciasta kakaowego z kremem czekoladowym, bajecznie komponuje się z orzeźwiającym kremem miętowym.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
    3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka kakao
    /uwaga: szklanka o pojemności 250 ml/
    KREM:
    1 litr śmietanki 36%
    2 x250 serek mascarpone
    2 opakowania Śmietan-fixu Dr. Oetkera
    1 garść liści świeżej mięty
    barwnik zielony
    3 czekolady miętowe
    1 czekolada gorzka
    do nasączenia można użyć mięty zaparzonej i wystudzonej.
    Polewa zielona:
    100ml śmietany 30%
    35g glukozy
    180g białej czekolady
    3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1,5 łyżeczce wody
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort czekoladowo - miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort czekoldowo -miętowy 1. Tort czekoladowo- miętowy
    Biszkopt:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.

    Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.

    Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.

    Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 - 4 blaty.

    Krem:
    Śmietankę ubijam z śmietan-fix, dodaję mascarpone, ubitą śmietanę dzielę na 3 części.
    Do pierwszej dodaje rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę gorzką (powstaje krem czekolady)
    Do drugiej dodaję barwnik zielony, 3 miętowe czekolady i odrobinę syropu miętowego.
    Trzecią zostawiam do obtynkowania.
    Przełożenie: biszkopt nasączony miętą krem czekoladowy biszkopt nasączony miętą krem miętowy biszkopt nasączony miętą. Otynkowaćbiałym kremem, schłodzić polać zieloną polewą.

    Polewa zielona:
    Śmietanką podgrzać w miseczce w kąpieli wodnej i dodać glukozę wymieszać aż się dobrze rozpuści, następnie dodać połamaną na kawałki czekladę, pozostawić na 2-3 minuty żeby ładnie się rozpuściła można podgrzać w kąpieli wodnej (nie może być grudek), żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej o dodać do rozpuszczonej czekolady, dodać barwnik spożywczy zielony i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewę wylać równomiernie na schodzonym torcie, wstawić do lodówki do schłodzenia następnie ozdobic według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować