Tort czekoladowo-miętowy

4.49 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Tort jest niesamowicie pyszny. Wilgotne czekoladowe blaty przełożone czekoladowym kerem z miętową nutą, dzięki niemu właśnie tort jest lekki, orzeźwiający i taki wiosenny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    125ml kefiru
    60ml oleju rzepakowego
    2 małe jajka
    3/4 szklanki brązowego cukru
    1 szklanka mąki
    2 kopiaste łyżki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 kopiasta łyżeczka proszku
    125ml mocnej gorącej kawy

    krem:
    100g czekolady z nadzieniem miętowym
    400ml śmietanki kremówki

    polewa:
    50g gorzkiej lub deserowej czekolady
    60ml mleka

    do nasączenia: 3 łyżki likieru miętowego + 50ml kawy

    do dekoracji: listki mięty, wiórki czekoladowe i pralinki miętowe
Wystaw ocenę:

4.49 (181 ocen)

Zobacz również:

Torty Tort czekoladowy Desery

Tort czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca kawę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160stC ok 40 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąc z formy, studzić na kratce. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Czasem ciasto może wyrosnąć z niewielką górką - należy ją ściąć, żeby uzyskać równe blaty.
  • 2. Przygotować krem: czekoladę połamać. Szklankę śmietanki mocno podgrzać, dodać czekoladę, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić i schłodzić w lodówce przez noc. Pozostałą śmietankę również dobrze schłodzić. Obie śmietanki połączyć, ubić na puszysty krem.
  • 3. Na paterę wyłożyć jeden blat, skropić kawą z likierem, wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim blatem, również nasączyć, wyłożyć resztę kremu. Tort wstawić na kilka godzin do lodówki.
    Przygotować polewę: czekoladę posiekać, zalać mlekiem, podgrzewać mieszając, aż się rozpuści i powstanie gładka polewa. Polewę ostudzić, żeby była letnia i wciąż lejąca. Polać tort i udekorować pralinami, listkami mięty i wiórkami czekolady.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mięta Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować