Tort czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladki rozpuścić w kremówce i wstawić na całą noc do lodówki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i wodą. Stopniowo wsypywać cukier i 2 łyżeczki cukru waniliowego, cały czas ubijając. Na końcu dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito, połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki połączyć ze sobą. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy i piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni. Ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż na 3 równe części. Masę miętową po wyjęciu z lodówki ubić z 4 łyżeczkami cukru waniliowego oraz śmietan-fixem na gładki krem. Powstałym kremem przełożyć 2 krążki tortu i boki. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, a boki udekorować mielonymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Komentarze