Tort czekoladowo-miętowy

0 (0 ocen)

Jest orzeźwiający i lekki. Mojej rodzinie bardzo smakował.

Składniki:

  • 400 g czekoladek miętowych 800 g śmietany kremówki 5 jajek 200 g mąki 150 g cukru 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 6 łyżeczek cukru waniliowego łyżka ciemnego gorzkiego kakao łyżeczka proszku do pieczenia 3 opakowania śmietan-fixu gotowa polewa czekoladowa 5 łyżek zimnej wody szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowo-miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladki rozpuścić w kremówce i wstawić na całą noc do lodówki. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i wodą. Stopniowo wsypywać cukier i 2 łyżeczki cukru waniliowego, cały czas ubijając. Na końcu dodać żółtka. Mąkę przesiać przez sito, połączyć z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki połączyć ze sobą. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy i piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni. Ostudzone ciasto przeciąć wzdłuż na 3 równe części. Masę miętową po wyjęciu z lodówki ubić z 4 łyżeczkami cukru waniliowego oraz śmietan-fixem na gładki krem. Powstałym kremem przełożyć 2 krążki tortu i boki. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, a boki udekorować mielonymi orzechami włoskimi. Wstawić do lodówki na 4 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować