Tort budyniowy z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 273 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Delikatny biszkopt, średnio słodki krem budyniowy z dużą ilością pachnących słońcem brzoskwiń, to jest to !!! Szalenie pyszny tort z brzoskwiniami, dawno nie piekłam tortu i tak mnie naszło na krem budyniowy, ale nie taki tradycyjny a wzbogacony owocami. Idealnie się wkomponowały w krem, a na drugi dzień, tort był przepyszny. Taki tort nadaje się na imprezę rodzinną lub świąteczny stół.

Zdjęcie do publikacji.
  • 12 porcje

Składniki

Składniki:

Tortownica 21 cm

Biszkopt:

5 jajek L
3/4 szkl. cukru
1 szkl. z czubkiem mąki pszennej
2 budynie śmietankowe po 40 g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem budyniowy:

1 litr mleka
500 g masła
4 żółtka
8 łyżek cukru ( można dać więcej, krem nie jest za słodki )
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe

Dodatkowo:

2 puszki brzoskwiń lub świeże owoce
syrop z brzoskwiń do nasączenia
100 ml syropu z brzoskwiń + 1 łyżeczka żelatyny do posmarowania owoców na wierzchu tortu
posypka na boki tortu, u mnie resztki ciasta szpinakowego wygrzebane z zamrażalnika

Sposób przygotowania przepisu:

Tort budyniowy z brzoskwiniami

  • Tort.1. Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucać po jednym żółtku i miksować do połączenia, odłożyć mikser. Wsypać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 35 – 40 min. Piec w temp.180 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.

    Do garnka przelać litr mleka i wstawić na palnik. Do większej miski wrzucić żółtka i wsypywać stopniowo cukry ubijając mikserem, ubijać ok. 2 min. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i wymieszać mikserem do połączenia. Gdy mleko zacznie się gotować przelać 1/3 do ubitych żółtek i szybko wymieszać mikserem do połączenia, czynność powtórzyć 2 razy, następnie całość przelać do garnka i wstawić na palnik. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił, gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Pozostawić do wystygnięcia, budyń powinien być temp. pokojowej. tak samo masło.

    Brzoskwinie, odlać z syropu – syrop pozostawić do nasączenia biszkoptu i posmarowania brzoskwiń na wierzchu tortu. Jedną puszkę odlanych brzoskwiń pokroić dość drobno.
    Do miski wrzucić miękkie masło. Masło ubić na puch i do ubitego masła dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem dokładnie ubić mikserem i tak do wykończenia budyniu. Odłożyć trochę kremu na boki i dekorowania góry tortu.
    Biszkopt podzielić na 3 równe krążki.
  • Tort.2. Pierwszy krążek ułożyć na talerzu, nasączyć dość obficie syropem z brzoskwiń, nałożyć tortownicę i wyłożyć pierwszą warstwę kremu, na krem rozrzucić połowę pokrojonych brzoskwiń.
  • Tort.3. Przykryć kremem i przyłożyć drugi krążek biszkoptu. Nasączyć biszkopt, nałożyć warstwę kremu, resztę brzoskwiń, znowu krem i ostatni krążek biszkoptu.
    Boki tortu posmarować kremem i ładnie wyrównać, ja akurat obsypałam okruszkami z ciasta szpinakowego ( miałam jeszcze zamrożone ), ale można też czekoladą lub zmielonymi orzechami.
    Górę tortu również posmarować kremem, zrobiłam ozdobny wianuszek tylką od robienia róż, następnie połówki brzoskwiń pokroiłam na 4 – 5 plastrów pod skosem i układałam na górze tortu zaczynając od brzegu i jadąc do środka tortu, tworząc taką właśnie piękną rozetę.
    Żeby owoce nie obsychały posmarowałam je syropem z brzoskwiń z dodatkiem żelatyny. Do zimnego syropu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. obserwować gdy zacznie gęstnieć posmarować pędzelkiem silikonowym brzoskwinie na torcie i wstawić do lodówki.

Porady

Tort można przygotować również z innymi owocami, lub pominąć i dać wtedy więcej cukru do kremu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastobiszkoptDeserkrem budyniowybrzoskwinieświętaimprezado kawyciasto przekładane

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: Iwonak

Tort śmietanowo -budyniowy

niezbyt słodki,przełamany dżemem...

Sero-makowiec z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Sero-makowiec z brzoskwiniami

Sero-makowiec z brzoskwiniami to...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Placek budyniowy z herbatnikami

Bardzo smaczne, szybkie do wykonanie...

Torcik budyniowy z borówkami

Dodane przez: beciiaaa

Torcik budyniowy z borówkami

Delikatny śmietankowy biszkopt...

image-026pr6g

Dodane przez: paulette17

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Puszyste i lekko wilgotne ciasto...

BUDYNIOWY BISZKOPT Z KREMEM Z SERKÓW HOMO

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BUDYNIOWY BISZKOPT Z KREMEM Z SERKÓW HOMO

Już nie raz Wam mówiłam, że uwielbiam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE