Tort budyniowy z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Delikatny biszkopt, średnio słodki krem budyniowy z dużą ilością pachnących słońcem brzoskwiń, to jest to !!! Szalenie pyszny tort z brzoskwiniami, dawno nie piekłam tortu i tak mnie naszło na krem budyniowy, ale nie taki tradycyjny a wzbogacony owocami. Idealnie się wkomponowały w krem, a na drugi dzień, tort był przepyszny. Taki tort nadaje się na imprezę rodzinną lub świąteczny stół.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    Tortownica 21 cm

    Biszkopt:

    5 jajek L
    3/4 szkl. cukru
    1 szkl. z czubkiem mąki pszennej
    2 budynie śmietankowe po 40 g
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem budyniowy:

    1 litr mleka
    500 g masła
    4 żółtka
    8 łyżek cukru ( można dać więcej, krem nie jest za słodki )
    6 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 cukry waniliowe

    Dodatkowo:

    2 puszki brzoskwiń lub świeże owoce
    syrop z brzoskwiń do nasączenia
    100 ml syropu z brzoskwiń + 1 łyżeczka żelatyny do posmarowania owoców na wierzchu tortu
    posypka na boki tortu, u mnie resztki ciasta szpinakowego wygrzebane z zamrażalnika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Desery Biszkopty

Tort budyniowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort. 1. Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucać po jednym żółtku i miksować do połączenia, odłożyć mikser. Wsypać przesianą przez sitko mąkę z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 35 – 40 min. Piec w temp.180 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia.

    Do garnka przelać litr mleka i wstawić na palnik. Do większej miski wrzucić żółtka i wsypywać stopniowo cukry ubijając mikserem, ubijać ok. 2 min. Następnie wsypać mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i wymieszać mikserem do połączenia. Gdy mleko zacznie się gotować przelać 1/3 do ubitych żółtek i szybko wymieszać mikserem do połączenia, czynność powtórzyć 2 razy, następnie całość przelać do garnka i wstawić na palnik. Gotować na małym ogniu cały czas mieszając, żeby budyń się nie przypalił, gdy zgęstnieje zdjąć z ognia. Pozostawić do wystygnięcia, budyń powinien być temp. pokojowej. tak samo masło.

    Brzoskwinie, odlać z syropu – syrop pozostawić do nasączenia biszkoptu i posmarowania brzoskwiń na wierzchu tortu. Jedną puszkę odlanych brzoskwiń pokroić dość drobno.
    Do miski wrzucić miękkie masło. Masło ubić na puch i do ubitego masła dodawać po łyżce budyniu, za każdym razem dokładnie ubić mikserem i tak do wykończenia budyniu. Odłożyć trochę kremu na boki i dekorowania góry tortu.
    Biszkopt podzielić na 3 równe krążki.
  • Tort. 2. Pierwszy krążek ułożyć na talerzu, nasączyć dość obficie syropem z brzoskwiń, nałożyć tortownicę i wyłożyć pierwszą warstwę kremu, na krem rozrzucić połowę pokrojonych brzoskwiń.
  • Tort. 3. Przykryć kremem i przyłożyć drugi krążek biszkoptu. Nasączyć biszkopt, nałożyć warstwę kremu, resztę brzoskwiń, znowu krem i ostatni krążek biszkoptu.
    Boki tortu posmarować kremem i ładnie wyrównać, ja akurat obsypałam okruszkami z ciasta szpinakowego ( miałam jeszcze zamrożone ), ale można też czekoladą lub zmielonymi orzechami.
    Górę tortu również posmarować kremem, zrobiłam ozdobny wianuszek tylką od robienia róż, następnie połówki brzoskwiń pokroiłam na 4 – 5 plastrów pod skosem i układałam na górze tortu zaczynając od brzegu i jadąc do środka tortu, tworząc taką właśnie piękną rozetę.
    Żeby owoce nie obsychały posmarowałam je syropem z brzoskwiń z dodatkiem żelatyny. Do zimnego syropu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, odstawić na 10 min. obserwować gdy zacznie gęstnieć posmarować pędzelkiem silikonowym brzoskwinie na torcie i wstawić do lodówki.

Porady

Tort można przygotować również z innymi owocami, lub pominąć i dać wtedy więcej cukru do kremu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować