Tort Wielkanocny - cappuccino z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 791 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Taki torcik z pewnością będzie słodkim udekorowaniem wielkanocnego biesiadowania przy stole:)

beetle
  • 12 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

Tortownica o średnicy 20 cm:
BISZKOPT JASNY:
6 jajek
12 łyżek cukru
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
BISZKOPT CIEMNY:
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki pszennej i 1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
KREM:
500 ml śmietany kremówki + 200 ml do obsmarowania tortu
1 cukier waniliowy (10g)
4 łyżki sypkiego cappucino
mała puszka brzoskwiń
DEKORACJA:
100 g miękkiego masła
1 szklanka cukru pudru
kilka kropli esencji waniliowej
1 łyżka mleka
kilka czekoladowych jajeczek
50 g marcepanu lub gotowej masy cukrowej
zielony barwnik spożywczy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Tort Wielkanocny - cappuccino z brzoskwiniami

  • 1. JASNY BISZKOPT:
    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Dodawać kolejno cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Wyłączyć mikser, do masy przesiać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie lecz dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w 180 stopniach przez ok. 30 minut.
  • 2. CIEMNY BISZKOPT:
    Postępować tak samo jak przy przygotowywaniu biszkoptu jasnego. Skrócić czas pieczenia o ok. 10 minut.
  • 3. Brzoskwinie osączyć na sicie, sok zachować.
  • 4. Jasny biszkopt przekroić na 3 równe placki.
    500 ml śmietany kremówki ubić na sztywno z sypkim cappuccino i cukrem waniliowym. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
    Spodni jasny biszkopt nasączyć sokiem z brzoskwiń, rozsmarować na nim krem z brzoskwiniami, przykryć następnym jasnym biszkoptem, także nasączyć, rozsmarować resztę kremu. Przykryć trzecim jasnym plackiem, nasączyć.
  • 5. Pozostałą (200ml) śmietanę kremówkę ubić z łyżką cukru pudru.
    Tak powstałym kremem obsmarować boki i wierzch tortu.
    Tort wstawić na 1-2 godziny do lodówki.
  • 6. DEKORACJA:
    Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Na końcu dodać esencję waniliową i łyżkę mleka. Krem zabarwić na zielono.
    Za pomocą szprycy cukierniczej lub worka z odpowiednią końcówką, udekorować boki tortu wyciskając odpowiednio krem na kształt trawy (jak na zdjęciu).
    Ciemny biszkopt rozkruszyć w dłoniach. Obsypać nim wierzch tortu, tak żeby przypominał ziemię. W "biszkoptową" ziemię powtykać czekoladowe jajka.
    Z gotowej masy cukrowej ulepić "zadek":) królika, doczepiając odpowiednio łapki i ogonek i umieścić go na środku tortu.
    Tort wstawić ponownie do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortCiastobiszkoptkrembita śmietanaDeserWielkanocbrzoskwiniekremówkacappuccinociasta świąteczneświąteczne wypiekiciasto wielkanocne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kostka czekoladowa z cappucino

Dodane przez: 2milutka

Kostka czekoladowa z cappuccino

Wspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego...

cappuccino

Dodane przez: czekoladka

Cappuccino z kokosową wkładką

Pyszne, bardzo sycące ciasto. Kawa...

Tort wielkanocny bezglutenowy

Dodane przez: edytaha

Tort wielkanocny bezglutenowy

Kakaowe ciasto przełożone dżemem...

Ciasto cappuccino z kokosem

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto cappuccino z kokosem

Obłędne połączenie masy kawowej...

Ciasto Cappuccino

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto Cappuccino z orzechami

Biszkopt, krem oraz pyszna wkładka...

Sernik z masą cappuccino

Dodane przez: bietka

Sernik z masą cappuccino

Idealne połączenie sernika placka...