biszkopt budyniowy

4.5 (182 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

prosty i smaczny biszkopt

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 budynie śmietankowe
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Biszkopt budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę i proszek budyniowy należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta; ja to robię łyżką.
  • 2. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy. Wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC około 35-40 minut (do suchego patyczka).
  • 3. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować