Sernik na zimno z jeżynami, malinami i borówkami

4.5 (197 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i orzeźwiające, lekko cytrynowe ciasto, które nie wymaga pieczenia. Takie serniczki są moim ulubionym letnim deserem. Kiedy żar leje się z nieba stanie w kuchni przy gorącym piekarniku to żadna przyjemność ;)

Za każdym razem do sernika można dodać inne sezonowe owoce, różne smaki galaretek i zawsze będzie cudownie smakować :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:

    250g herbatników zbożowych

    120g masła


    Sernik:

    1kg sera z wiaderka

    4 galaretki przezroczyste (u mnie o smaku cytrynowym)

    4 łyżki cukru pudru

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    ok 300 g jeżyn, malin i borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Sernik na zimno z jeżynami, malinami i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce.


    Sernik: 2 galaretki do sernika rozpuścić w 300ml gorącej wody. Pozostałe dwie na wierzch w 500ml.


    Ser zmiksować z cukrem pudrem, ekstraktem i ostudzonymi galaretkami rozpuszczonymi w 300ml wody. Masę wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Serniczek posypać owocami i wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę wylać na zastygnięty sernik.

    Ciasto odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować