Torcik tunelowy pełen owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dodać wodę i dokończyć mieszanie. Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Standardową keksówkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć biszkopt. Przyciąć aby pasował do formy.
2.Krem truskawkowy:
Do miski przełożyć obrane truskawki, dodać erytrol i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać aż krem porządnie zgęstnieje. Trwa to około 15 minut. Dodać masło i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i zupełnie ostudzić.
3.Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzić. Dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Ten jogurt wymieszać z curdem truskawkowym i wstawić do lodówkdo lekkiego stężenia. Gdy to nastąpi wlać połowę kremu na biszkopt, dodać przygotowane owoce i wlać resztę kremu. Wstawić do lodówki na około godzinę.
4.Krem kakaowy:
Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Do rondelka wlać mleko, dodać erytrol i kakao. Zagotować. Zdjąć z ognia i, dodać żelatynę oraz kropelki czekoladowe i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. Przełożyć do lodówki do wstępnego stężenia. Gdy to nastąpi przelać krem na warstwę truskawkową. Wstawić do lodówki na całą noc.
5.Dekoracja:
Kremówkę ubić na sztywno z erytrolem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tunel ( wcześniej wyjść z formy). Ułożyć owoce na wierzchu.
Komentarze