Torcik tunelowy pełen owoców

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tylko na pierwszy rzut oka wydaje się trudne, a tak naprawdę nie jest. Serdecznie polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki mąki
    8 łyżek erytrolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżki kakao
    1 łyżka wody
    2 łyżki wody

    Krem truskawkowy:
    250 g truskawek
    40 g erytrolu
    70 g masła
    2 jajka
    200 ml jogurtu truskawkowego pitnego 0%
    3 łyżeczki żelatyny

    Krem kakaowy:
    250 ml mleka
    2 łyżki kakao
    3 łyżki erytrolu
    Garść kropelek czekoladowych
    3 łyżeczki żelatyny

    Dodatkowo:
    Garść truskawek
    Garść borówek
    2 brzoskwinie ciasteczkowe
    200 ml śmietany 30%
    1 czubata łyżka erytrolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Biszkopty

Torcik tunelowy pełen owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dodać wodę i dokończyć mieszanie. Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylożyć ciasto, wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Standardową keksówkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć biszkopt. Przyciąć aby pasował do formy.
  • 2. Krem truskawkowy:

    Do miski przełożyć obrane truskawki, dodać erytrol i dokładnie zmiksować na gładko. Dodać roztrzepane jajka i dokładnie wymieszać. Postawić miskę na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać aż krem porządnie zgęstnieje. Trwa to około 15 minut. Dodać masło i wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i zupełnie ostudzić.
  • 3. Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i ostudzić. Dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Ten jogurt wymieszać z curdem truskawkowym i wstawić do lodówkdo lekkiego stężenia. Gdy to nastąpi wlać połowę kremu na biszkopt, dodać przygotowane owoce i wlać resztę kremu. Wstawić do lodówki na około godzinę.
  • 4. Krem kakaowy:

    Żelatynę namoczyć w wodzie i zostawić do napęcznienia. Do rondelka wlać mleko, dodać erytrol i kakao. Zagotować. Zdjąć z ognia i, dodać żelatynę oraz kropelki czekoladowe i wymieszać do rozpuszczenia. Zostawić do ostygnięcia. Przełożyć do lodówki do wstępnego stężenia. Gdy to nastąpi przelać krem na warstwę truskawkową. Wstawić do lodówki na całą noc.
  • 5. Dekoracja:

    Kremówkę ubić na sztywno z erytrolem. Przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować tunel ( wcześniej wyjść z formy). Ułożyć owoce na wierzchu.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce Krem kakaowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować