Tort smakuje wspaniale, krem jest delikatny, a jego słodycz przełamana jest delikatnie kwaskowym ananasem. Tort upiekłam na swoje urodziny, które są dzisiaj ;) :-)
2 godz.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na tortownicę 18 cm
Biszkopt rzucany:
4 jajka
1/2 szkl mąki
1/2 szkl cukru
parę kropli esencji waniliowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
Krem ananasowy:
2 szkl mleka
1/2 szkl soku z puszki po ananasie
1 i 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
4 łyżki cukru
100 g masła w temp. pokojowej
1/2 puszki ananasa
około 60 g wiórków kokosowych
ewent. 1 łyżka cukru pudru (jeśli budyń jest dla nas za mało słodki )
do ponczowania blatów, pozostały sok z ananasa lub woda z sokiem cytrynowym
Do dekoracji:
około 30 g wiórków kokosowych
1 łyżka pokrojonego w kostkę ananasa
Torcik ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz olej i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
2.Krem
7. Mleko, nie w całości przelewamy do garnka (zostawiamy sobie 1/2 szkl) dolewamy sok, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W 1/2 szkl. mleka mieszamy proszki budyniowe i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń a następnie całkowicie go studzimy.
8. Miękkie masło (ewentualnie z 1 łyżka cukru pudru ) miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wykończenia. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Odkładamy 1/3 kremu do reszty dajemy pokrojonego w kostkę ananasa.
3.Przełożenie i dekoracja
9. Biszkopt kroimy na trzy blaty i ponczujemy.
Nakładamy krem na każdy blat. Następnie smarujemy wierzch i boki tortu, a na wierzch wykładamy kostki ananasa. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowy tort schładzamy w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2-3 godzinki. Smacznego !!!
Komentarze