Torcik Ananasowy

4.49 (204 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tort smakuje wspaniale, krem jest delikatny, a jego słodycz przełamana jest delikatnie kwaskowym ananasem. Tort upiekłam na swoje urodziny, które są dzisiaj ;) :-)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 18 cm

    Biszkopt rzucany:

    4 jajka
    1/2 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    parę kropli esencji waniliowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    Krem ananasowy:
    2 szkl mleka
    1/2 szkl soku z puszki po ananasie
    1 i 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
    4 łyżki cukru
    100 g masła w temp. pokojowej
    1/2 puszki ananasa
    około 60 g wiórków kokosowych
    ewent. 1 łyżka cukru pudru (jeśli budyń jest dla nas za mało słodki )
    do ponczowania blatów, pozostały sok z ananasa lub woda z sokiem cytrynowym
    Do dekoracji:
    około 30 g wiórków kokosowych
    1 łyżka pokrojonego w kostkę ananasa
Wystaw ocenę:

4.49 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Torcik ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.

    2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
    3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
    4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz olej i delikatnie całość mieszamy.
    5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.
    6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę ! Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.
  • 2. Krem
    7. Mleko, nie w całości przelewamy do garnka (zostawiamy sobie 1/2 szkl) dolewamy sok, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W 1/2 szkl. mleka mieszamy proszki budyniowe i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń a następnie całkowicie go studzimy.
    8. Miękkie masło (ewentualnie z 1 łyżka cukru pudru ) miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wykończenia. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Odkładamy 1/3 kremu do reszty dajemy pokrojonego w kostkę ananasa.
  • 3. Przełożenie i dekoracja
    9. Biszkopt kroimy na trzy blaty i ponczujemy.
    Nakładamy krem na każdy blat. Następnie smarujemy wierzch i boki tortu, a na wierzch wykładamy kostki ananasa. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.
    Gotowy tort schładzamy w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2-3 godzinki. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Kokos Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować