Torcik Babci Danusi

4.5 (160 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto zrobiła moja Mama na imieniny Taty. Jest troszkę pracochłonne, ale warto poświęcić na nie swój czas.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Na blachę ok 39x23cm

    Biszkopt:
    jajka 4 sztuki
    cukier kryształ 1 szklanka
    mąka krupczatka 4 łyżki
    mąka ziemniaczana 4 łyżki
    proszek do pieczenia 1 łyżeczka

    Masa truskawkowa:
    1 kostka margaryny (250g)
    3/4 szklanki cukru pudru
    ok. 15 dkg dojrzałych i miękkich truskawek

    Masa śmietanowa:
    1 litr śmietany 22%
    1 opakowanie żelatyny
    1 szklanka cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    4 galaretki: jagodowa, cytrynowa, pomarańczowa oraz agrestowa
    100g rodzynek

    Wierzch:
    ok. 80 dkg nie za dużych truskawek
    2 galaretki agrestowe
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Torcik babci danusi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki, które potrzebujemy do masy śmietanowej rozpuszczamy- każdą w jednej szklance gorącej wody. Rozpuszczone wylewamy na wyłożone folią spożywczą salaterki i pozostawiamy do zastygnięcia. Najlepiej zrobić to poprzedniego wieczoru i zostawić na noc.
    Dobrze zastygnięte wyciągamy z salaterek, odwijamy folię i kroimy na kostkę.
  • 2. Z podanych składników pieczemy biszkopt - 30 min w 180 st C.

    Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy zmieszane z proszkiem mąki przesiane przez sito, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką.

    Upieczony i przestudzony biszkopt delikatnie przekrawamy wzdłuż na całej długości. Wystarczy odciąć tylko cieniutką warstwę, tak by przełożyć ją między masę truskawkową, a śmietanową.
  • 3. Masa truskawkowa:

    Margarynę ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Dodajemy truskawki i ponownie ucieramy.
  • 4. Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach, dodajemy cukier puder oraz cukry waniliowe.

    Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Po jakimś czasie dodajemy dwie łyżki gorącej wody, mieszamy. Dodatkowo rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną wlewamy do ubitej śmietany. Dodajemy pokrojone galaretki i rodzynki. Mieszamy delikatnie łyżką.

    Wykładamy na cienką warstwę biszkoptu. Od razu- bo masa szybko zastyga i układamy na niej truskawki.

    2 galaretki agrestowe i 2 truskawkowe rozpuszczamy w dwóch osobnych garnkach zalewając każde 750ml gorącej wody.
    Tężejącymi galaretkami zalewamy truskawki.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt- masa truskawkowa- cienka warstwa biszkoptu- masa śmietanowa- truskawki- galaretka agrestowa- galaretka truskawkowa.

Porady

Do masy śmietanowej można dodać również galaretkę truskawkową. Pokrojoną w kostkę - jak pozostałe lub rozpuszczoną w 0.5 szklanki gorącej wody i przestudzoną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować