Fit torcik

3.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tort bez dodatku tłuszczu i cukru :)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    80 g słodziku, u mnie erytrytol
    80 g mąki pszennej
    40 g odżywki białkowej (można pominąć i dać w to miejsce mąkę)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    krem:
    1 budyń waniliowy
    3 łyżki erytrytolu
    2 szklanki mleka
    2 łyżki żelatyny
    1 łyżeczka pasty waniliowej
    2 skyry naturalne (300 g)
    dodatkowo:
    1 galaretka
    1/2 melona (ok. 200 g)
    1 mango
    3/4 szklanki przegotowanej wody + 2 kieliszki alkoholu, u mnie pigwówka + sok z 1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

3.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Fit torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka jaj ubić na sztywno ze słodzidłem, zmiksować z żółtkami, a następnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i odżywką białkową. Wylać na tortownicę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 36 minut (do suchego patyczka). Wystudzić i przekroić na dwa krążki.
    1/4 szklanki mleka odlać i wsypać żelatynę, kiedy spęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Z reszty mleka przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (zamiast cukru słodzik). Ugotowany budyń wymieszać z ciepłą żelatyną i odstawić do schłodzenia (wierzch przykryć folią spożywczą, nie utworzy się kożuch).
    Wystudzony budyń zmiksować ze skryami i pastą waniliową. Owoce obrać i pokroić w kostkę.
    Biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę kremu, ułożyć i lekko docisnąć owoce, przykryć drugim krążkiem biszkopta, rozsmarować resztę kremu, na wierzchu ułożyć owoce. Całość zalać tężejącą galaretką. Ostawić, najlepiej na cała nic do lodówki. Smacznego :)

Porady

1 z 8 porcji ma 231 kcal węglowodany 32,5 g tłuszcze 3,7 g białko 16 g

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mango Melon

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować