Podstawowy przepis na jasny biszkopt z 6 jaj

  • wyświetlono: 31474 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Sprawdzony przepis, który jest w mojej rodzinie od lat.

Olimpia
  • 21 porcje
  • 50min
  • Łatwy

Składniki

6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka octu

Sposób przygotowania przepisu:

Podstawowy przepis na jasny biszkopt z 6 jaj

  • 1. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier nadal ubijając, a potem żółtka.
    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dodać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę octu, ponownie delikatnie wymieszać.
    Dno blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę. Piec ok. 40 minut w temp. 180°C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilCiastobiszkoptdo_kawybiszkopt z 6 jaj

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta - podstawowy przepis, kruche ciasto

Dodane przez: Annie_Ka

Tarta - przepis podstawowy

Oto podstawowy przepis na tartę,...

ciasto

Dodane przez: paolineczka

Parzone ciasto ptysiowe – przepis podstawowy

Sprawdzony i niezawodny przepis...

Sernik z 15 jaj

Dodane przez: joanna30

Sernik z 15 jaj

Sernik z tego przepisu jest niezwykle...

beza pavlova

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Pawłowa (czyli pavlova) klasyczna Beza -...

Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz,...

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Dodane przez: Di bloguje

Piegusek, czyli biszkopt z makiem na oleju

Pewnie sporo osób zna ciasto Piegusek,...

ciemny biszkopt na oleju

Dodane przez: kasienka1987

ciemny biszkopt na oleju

Prosty ,delikatny puszysty biszkopt...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE