Torcik czarny las

  • wyświetlono: 572 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ostatnio złapłam się na tym,iż nie robiłam jeszcze ciasta z wiśniami, zwanego potocznie czarny las. Nadrabiam więc:) pięknie zapraszam:)

20191005_083333
  • 8 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
2 jajka rozm. L
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
Masa czekoladowa:
200 g śmietany 30%
60 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietany 12%
3 łyżeczki czubate cukru pudru
1 śmietan-fix
Masa waniliowa:
300 ml śmietany 30%
1 łyżeczka cukru pudru
1/2 laski wanilii
1 śmietan-fix
Dodatkowo:
gorzka czekolada
1/2 słoika drylowanych wiśni

Tortownica 16-18 cm

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik czarny las

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę wymieszać z kakao, odłożyć na bok, Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku.
    Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki . Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
  • śmietanę wyłożyć na sito2. Masa czekoladowa:
    Wieczór przed przygotowaniem ciasta, śmietanę 12 % przełożyć na sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
  • wymieszać obie śmietany3. Do rondelka przelać śmietanę, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Zdjać z ognia, ostudzić. Obie śmietany wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnego dnia ubić śmietanę czekoladową na sztywno z zagęstnikiem do śmietany. Odsączoną kwaśną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać ją do ubitej czekoladowej śmietany i delikatnie wymieszać.
  • przgotować masę waniliową4. Masa waniliowa:
    Do miski przelać śmietanę, dodać wydrążone ziarenka wanilii. Wstępnie ubić. Następnie dodać cukier puder i śmietan-fix i dokończyć ubijanie na sztywno.
  • 5. Wykonanie:
    Biszkopt przekroić wzdłuż na pól. Pierwszy krążek położyć na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Na biszkopcie ułożyć odsączone i osuszone wiśnie ( kilka zostawić do dekoracji). Na nie wyłożyć masę czekoladową. Następnie ułożyć drugi biszkopt i rozsmarować biała masę. Posypać wiórkami tartej czekolady i udekorować resztą wiśni. Schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortbiszkopturodzinybita śmietanaWielkanocświętadla dzieciWiśniedo kawyDzień MatkiimieninyDzień Kobietkulinarny prezent

Komentarze

Podobne przepisy

image-1v2pq92

Dodane przez: Marica738

Ciasto ucierane Owoce lasu

Miałam ochotę na ciasto z owocami,...

Owocowy las

Dodane przez: kasia10_06

Owocowy las

Tort czekoladowy przekładany masą...

Torcik czekoladowy

Dodane przez: dorota w

Torcik czekoladowy

Torcik bardzo czekoladowy. Prosty...

image-1n5ptvq

Dodane przez: Marica738

Ciasto ucierane Owoce lasu

Miałam ochotę na ciasto z owocami,...

Malinowy torcik

Dodane przez: iziona

Malinowy torcik

Sam wygląd mówi o tym torciku wszystko,...

Torcik Karotka

Dodane przez: Kasia Kolo F.

Torcik Karotka

Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE