Smaczne bakaliowe ciasto na święta i nie tylko. Ulubione- moich gości. Wilgotne, aromatyczne, dekoracyjne ciasto.
0 (0 ocen)
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Serek biały musi być gładki. Zatem, gdy użyjemy sera białego trzeba go dokładnie, drobniutko zmielić. Dodałam bakalie tj: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa, daktyle, figi, ananas kandyzowany, morele, orzechy włoskie, laskowe. Wszystkie bakalie suszone- wcześniej moczymy. Bakalie obtaczamy w mące, przed dodaniem do ciasta. Do dekoracji- zamiast polewy czekoladowej możemy użyć czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Albo zrobić lukier biały. W wersji dla dzieci- nie wlewamy alkoholu. Ciasto jest długo świeże i aromatyczne. Można je zamrażać.
Komentarze