Torcik serowo-warzywny

4.49 (169 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Sałatka to w zasadzie obowiązkowa pozycja na każdym imprezowym stole. Przynajmniej ja nie wyobrażam sobie nie zrobić żadnej, gdy zapraszam gości, a lubię je robić też bez okazji, na przykład na śniadanie lub kolację. Ale jeśli chodzi o gości to miło jest czasem ich zaskoczyć :) i na tą okoliczność sałatka tortowa sprawdzi się doskonale! :)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto z pieczarkami:
    6 jajek
    7 niedużych pieczarek (około 100g)
    1,5 szkl. bułki tartej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka siemienia lnianego
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka masła do formy

    Ciasto szpinakowe (na blat, roladki):
    5 jajek
    80 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (waga po odciśnięciu)
    1/2 szkl. mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    1/3 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka octu winnego

    Sałatka serowa z papryką:
    500 g serka wiejskiego
    1 papryka czerwona
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki estragonu
    1/2 łyżeczki majeranku
    szczypta gałki muszkatołowej
    sól i pieprz do smaku

    Farsz do roladki:
    200 g naturalnego serka homogenizowanego (lub gęstego jogurtu)
    1/3 puszki cieciorki
    1/2 szkl. ugotowanego groszku mrożonego
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Torcik serowo-warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód pieczarkowy: Pieczarki ścieramy na drobnych oczkach tarki. Jajka ubijamy z solą na puszystą masę, dodajemy siemię lniane, proszek do pieczenia, bułkę tartą i starte pieczarki, i całość ostrożnie mieszamy łyżką. Przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (średnica 21cm), wyrównujemy wierzch i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. Studzimy.
    Ciasto szpinakowe: Przygotowujemy tortownicę (21cm) i blaszkę prostokątną (17x28cm) - wykładamy same spody papierem do pieczenia.
    Białka ubijamy na sztywno z solą. W drugiej misce rozkłócamy żółtka z proszkiem do pieczenia i octem winnym (masa się trochę spieni), wlewamy do białek i krótko miksujemy. Dodajemy rozmrożony i odciśnięty szpinak, przyprawy, mąkę z proszkiem i ostrożnie mieszamy całość.
    Cienką warstwę masy przelewamy do tortownicy, resztę do drugiej blaszki, wyrównujemy i pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu wyjmujemy biszkopt szpinakowy z prostokątnej blaszki, ostrożnie oddzielamy go od papieru, a następnie zawijamy wraz z papierem i wilgotną ściereczką tworząc roladę. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Sałatka serowo-paprykowa: Serek przekładamy do miski, dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, koncentrat i przyprawy. Dokładnie mieszamy całość.
    Farsz do roladki: Do serka dodajemy odsączoną z zalewy cieciorkę oraz ugotowany zielony groszek. Całość rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem, dodajemy przyprawy i mieszamy. Rozwijamy roladę, smarujemy i ponownie zawijamy. Kroimy na tyle plastrów, ile zmieści się na sałatce (pokroiłam na 6, ale można zrobić ich więcej i ułożyć ciaśniej, wyjdzie zgrabniej;)).
    Wykonanie: Ciasto pieczarkowe - połowa sałatki serowo-paprykowej - roladki z serkiem - połowa sałatki serowo-paprykowej - ciasto szpinakowe.

Porady

Z nadzieniem tej sałatki można kombinować, np. może to być tradycyjna sałatka jarzynowa, ale podana w niecodzienny, oryginalny sposób :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sałata Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować