Sernik pod truskawkową pianką

4.48 (164 ocen)

Jeśli mamy jeszcze mrożone truskawki to warto wykorzystać je do przygotowania pysznego i kremowego sernika. Sernik pieczemy w niskiej temperaturze, po ostygnięciu jest płaski, nie pęka. Wieńczy go truskawkowa pianka i słodziutkie bezy – takie połączenie to po prostu niebo w gębie.

Składniki:

  • • SPÓD:
    • 200g ciasteczek pełnoziarnistych,
    • 75g masła,
    • Masło do wysmarowania formy,
    • MASA SEROWA:
    • 500g sera trzykrotnie mielonego,
    • 500g serka mascarpone,
    • 1 budyń śmietankowy (40g),
    • 5 jajek,
    • 1,5 szklanki cukru,
    • MASA TRUSKAWKOWA:
    • 450g mrożonych truskawek,
    • 2 łyżki soku z cytryny,
    • 3 łyżki cukru pudru,
    • 1 cukier waniliowy (16g),
    • 10g żelatyny,
    • 500g śmietany kremówki,
    • 5 łyżek cukru pudru,
    • DODATKOWO:
    • 200g śmietany 12% (gęstej),
    • Bezy, świeże truskawki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Torty Desery Jajko

Sernik pod truskawkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik pod truskawkową pianką 1.
    SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 25cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy – mocno uklepujemy.
  • Sernik pod truskawkową pianką 2. MASA SEROWA: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Do większej miski wkładamy ser twarogowy, serek mascarpone, budyń i cukier. Miksujemy razem przez około 2 minuty aż składniki się połączą.
  • Sernik pod truskawkową pianką 3. Następnie dodajemy po 1 jajku i miksujemy po 30 sekund na każde jajko. Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Gdyby sernik zaczął się spiekać pod koniec to przykrywamy go folią. Sernik wyjmujemy i smarujemy go równomiernie śmietaną 12%. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na kratkę i całkowicie studzimy. Sernik mocno urośnie podczas pieczenia, ale nie należy się tym przejmować. Stygnąc, sernik opadnie do odpowiedniej wysokości.
  • Sernik pod truskawkową pianką 4. MASA TRUSKAWKOWA: Mrożone truskawki umieszczamy w garnku. Przykrywamy je i podgrzewamy na większym ogniu przez około 5 minut. Co jakiś czas mieszamy. Truskawki zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego rozmrożenia.
  • Sernik pod truskawkową pianką 5. Następnie truskawki przecieramy przez sitko. Do powstałego truskawkowego musu dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru oraz cukier wanilinowy, mieszamy.
    Śmietanę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem 5 łyżek cukru pudru. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ - 1/3 szklanki gorącej wody (nie wrzącej) i mieszamy z truskawkowym musem.
  • Sernik pod truskawkową pianką 6. Truskawkowy mus wlewamy cienkim do ubitej śmietany i miksujemy do połączenia składników. Należy postępować szybko, bo masa jest zimna i szybko tężeje.
    Masę truskawkową wykładamy na ostudzony sernik, wyrównujemy. Sernik odstawiamy na noc do lodówki.
    Po tym czasie sernik wyjmujemy z formy, można go obkroić.

  • 7. Sernik dekorujemy pokruszonymi bezami, kawałkami truskawek i/lub płatkami kwiatów.
    Życzę smacznego

Porady

1) Do przygotowania truskawek użyłam mrożonych truskawek, w sezonie polecam użycie świeżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować