Torcik intensywnie orzechowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Jestem ogromną fanką orzechów, a tym samym masła orzechowego. To ciasto może wydawać się pracochłonne, jednak wcale tak nie jest. Zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam do pieczenia :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    200 ml mleka
    160 ml oleju
    1 szklanka cukru np. trzcinowego
    200 g mąki pszennej
    70 g kakao
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem:
    250 g serka mascarpone
    150 g serka kremowego typu philadelphia
    200 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    2 banany
    sok z 1/2 cytryny
    garść orzeszków włoskich/ziemnych
    3/4 szklanki zaparzonej kawy (może być zbożowa)
    kilka pokruszonych krakersów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Dżemy

Torcik intensywnie orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. W jednym naczyniu mieszamy jajka, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Składniki suche mieszamy z mokrymi np. za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy przez 50-60 minut.

    Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wybrzuszenie powstałe w wyniku rośnięcia ciasta ścinamy ostrym nożem. Ciasto dzielimy na 3 części.
  • 2. Krem
    Wszystkie składniki przekładamy do miski i krótko miksujemy mikserem lub blenderem. Z powstałego kremu odkładamy do miseczki 2 łyżki, pozostały w misie dzielimy na 2 równe części.

    Banana obieramy i kroimy na plasterki, które następnie zanurzamy w soku z cytryny wyciśniętym np. do miseczki. Kawę zaparzamy i studzimy. Orzechy siekamy i mieszamy z pokruszonymi krakersami.
  • 3. Wykonanie całości
    pierwszy blat
    1/3 ponczu
    2 łyżki dżemu
    1/2 kremu
    plasterki banana

    drugi blat
    1/3 ponczu
    2 łyżki dżemu
    1/2 kremu
    plasterki banana

    trzeci blat
    1/3 ponczu
    odłożone 2 łyżki kremu
    orzechy wymieszane z krakersami

    Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na 8 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

torcik orzechowy

To może cię zainteresować