Jestem ogromną fanką orzechów, a tym samym masła orzechowego. To ciasto może wydawać się pracochłonne, jednak wcale tak nie jest. Zresztą sprawdźcie sami! Zapraszam do pieczenia :)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
200 ml mleka
160 ml oleju
1 szklanka cukru np. trzcinowego
200 g mąki pszennej
70 g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
250 g serka mascarpone
150 g serka kremowego typu philadelphia
200 g masła orzechowego, w temperaturze pokojowej
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 banany
sok z 1/2 cytryny
garść orzeszków włoskich/ziemnych
3/4 szklanki zaparzonej kawy (może być zbożowa)
kilka pokruszonych krakersów
Torcik intensywnie orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. W jednym naczyniu mieszamy jajka, mleko, olej, cukier i szczyptę soli. Do drugiego naczynia przesiewamy mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Składniki suche mieszamy z mokrymi np. za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej. Ciasto przelewamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy ok. 22 cm. Pieczemy przez 50-60 minut.
Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy. Wybrzuszenie powstałe w wyniku rośnięcia ciasta ścinamy ostrym nożem. Ciasto dzielimy na 3 części.
2.Krem
Wszystkie składniki przekładamy do miski i krótko miksujemy mikserem lub blenderem. Z powstałego kremu odkładamy do miseczki 2 łyżki, pozostały w misie dzielimy na 2 równe części.
Banana obieramy i kroimy na plasterki, które następnie zanurzamy w soku z cytryny wyciśniętym np. do miseczki. Kawę zaparzamy i studzimy. Orzechy siekamy i mieszamy z pokruszonymi krakersami.
3.Wykonanie całości
pierwszy blat
1/3 ponczu
2 łyżki dżemu
1/2 kremu
plasterki banana
Komentarze