Torcik Napoleon na ciastkach francuskich

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Torcik nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwy do zrobienia a zarazem smakuje wybornie. Delikatny, waniliowy krem świetnie komponuje się tutaj z chrupiącymi ciasteczkami i migdałami.

Torcik jest tak pyszny, że każdy prosił o dokładkę :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Krem:

    900 ml mleka

    2 budynie waniliowe bez cukru

    łyżka mąki ziemniaczanej

    3/4 szkl cukru

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    250 g miękkiego masła



    2 opakowania ciastek francuskich

    1/3 szkl płatków migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Ciastka

Torcik napoleon na ciastkach francuskich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Krem: 600 ml mleka zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym. Proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną wymieszać z pozostałym mlekiem, ugotować budyń. Ostudzić. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puch. Nadal miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu (budyń i masło muszą mieć temperaturę pokojową aby masa się nie zważyła).

    Tortownicę (24cm) wyłożyć folią spożywczą lub założyć obręcz do tortów. Na dnie ułożyć warstwę ciastek, wyłożyć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek. Czynność powtarzać do czasu aż uzyskamy 3 warstwy ciastek i kremu. Wierzch torcika posypać pokruszonymi ciastkami i uprażonymi płatkami migdałów. Ciasto schłodzić w lodówce przez noc.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować