Napoleon - rosyjski tort

4.37 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Tort składa się z dwudziestu cienkich blatów, przełożonych delikatnym budyniowym kremem z orzechami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500g mąki
    200g masła
    200ml wody
    2 łyżki octu jabłkowego
    szczypta soli

    krem:
    3 żółtka
    1 litr mleka
    1 i 1/3 szklanki cukru
    1 op. budyniu waniliowego
    1 kopiasta łyżka mąki
    200g masła
    2/3 szklanki orzechów włoskich

    do posypania: płatki migdałowe, orzechy włoskie
Wystaw ocenę:

4.37 (176 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Napoleon - rosyjski tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Napoleon 1. ciasto:
    Ocet, wodę i sól wymieszać. Zimne masło posiekać z mąką, dodać wodę z octem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie.
    Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części (u mnie wyszło 20 plus jeden mały placek do posypania). Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 3-4 minut w temp 200st na złoto-brązowy kolor. Póki jeden placek się piecze, rozwałkować drugi itd. (u mnie zmieściły się dwa na jednej blasze). Blaty podczas pieczenia się nieco kurczą, jednak gdy zmiękną od kremu znów będą miały większy rozmiar.
  • Napoleon 2. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać budyń i mąkę, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować, do gotującego się mleka wlać masę żółtkową, ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Budyń nie powinien być zbyt gęsty. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
    Masło utrzeć na puch, ciągle miksując, dodawać po łyżce ostudzony budyń.
    Orzechy podpiec w piekarniku przez kilka minut, obrać ze skórek, posiekać drobno (orzechy nie mogą się przypiec, muszą być jedynie lekko uprażone, żeby łatwo dało się złuszczyć skórki).
  • 3. Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2 łyżki kremu), przykryć kolejnym blatem, lekko docisnąć, posmarować itd. Co 2-3 blat posypać odrobiną orzechów. Pozostawić trochę kremu do posmarowania wierzchu i boków.
    Ponieważ same blaty są wysokie, podzieliłam je na 3 torty, a gdy nieco zmiękły i opadły (po ok 2 godzinach), złożyłam w jeden.
    Tort przykryć folią, z wierchu położyć coś do obciążenia (u mnie drewniana deska do krojenia) i pozostawić do nasiąknięcia. Resztą kremu posmarować wierzch i boki, posypać pokruszonym blatem i orzechami, posypać posiekanymi orzechami lub płatkami migdałowymi.
    Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje następnego dnia.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować