tort napoleon

4.45 (220 ocen)

ciasto składa się z 16 cieniutkich placków przełożonych kremem więc jest trochę czasochłonne ale pyszne, choć przyznam że kiedy je zrobiłam to tego samego dnia byłam nim zawiedziona. Najlepiej smakuje trzeciego dnia ;) ( więcej nie dotrwał)

Składniki:

  • ciasto:
    150g masła
    3 szklanki mąki
    2 łyżki octu
    200ml wody
    1 jajo

    Krem:
    1 puszka masy kajmakowej
    800ml mleka
    2/3 szklanki cukru
    4 żółtka
    duży budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    100g masła
    200 ml śmietanki 30%
Wystaw ocenę:

4.45 (220 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Kajmak

Tort napoleon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką, dodać ocet, wodę, jajo, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie.
  • image-1ecchmg 2. Przygotować 2 blaszki i 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16 części. Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 5 minut w temp 200st. Gdy jedne sie pieką rozwałkowywać następne.
  • 3. Żółtka zmiksować z 1 szklanką mleka dodać mąkę i budyń, wymieszać. Resztę mleka zagotować dodając cukier. Do gotującego się mleka wlać masę żółtkową, ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Gotujemy po prostu budyń. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
  • 4. Masło utrzeć na puch, ciągle miksując, dodawać partiami zimy budyń na przemian z masą kajmakową. Na koniec dodać ubitą na sztywno śmietankę i delikatnie łyżką wymieszać
  • 5. Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2-3 łyżki), przykryć kolejnym blatem, posmarować itd. Gdy wszystkie blaty zostaną ułożone, tort przykryć folią i wstawić lodówki. Po ok. 4 godzinach blaty zmiękną, opadną. Wtedy można wyrównać brzegi,
  • image-1ls36h6 6. Ciasto przed włożeniem do lodówki wyglądało okrutnie byłam przerażona i jednocześnie zła że tyle się narobiłam a efekt mizerny. Ale na szczęscie blaty "opadły" ciasto sie wyrównało i było ok :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować