Bardzo smaczny i ciekawie prezentujący się torcik bez pieczenia. Łatwy i prosty do przygotowania. Jedynie najwięcej czasu zajmuje tu układanie i smarowanie herbatników :)
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
herbatniki białe 200 g
herbatniki kakaowe 200 g
500 ml śmietany 30 proc.
2-3 łyżeczki żelatyny
puszka masy krówkowej
wierzch: 250 g mascarpone
150 ml śmietany 30 proc.
1-2 łyżki cukru pudru
do dekoracji: 100 g startej gorzkiej czekolady
50 g orzechów włoskich
30 g płatków migdałowych
Torcik herbatnikowy śmietankowo- krówkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zimną kremówkę ubij, stopniowo dodając masę krówkową. Żelatynę zalej odrobiną gorącej wody. Odstaw do napęcznienia, następnie rozpuść i połącz z masą. Masę odstaw do lekkiego stężenia (żeby nie była zbyt rzadka podczas smarowania). Dno tortownicy (o wym.22 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wkoło, na wysokości boków poukładaj jasne herbatniki. Na nich rozsmaruj masę śmietanowo -krówkową. Następnie poukładaj kakaowe herbatniki, a na nich rozsmaruj masę i tak do wyczerpania zapasów.
2.Mascarpone ubij z kremówką i cukrem pudrem. Posmaruj wierzch i boki torciku. Boki udekoruj startą czekoladą, a wierzch orzechami włoskimi (mniej i drobniej pokruszonymi) oraz płatkami migdałów. Tort wstaw do lodówki do całkowitego stężenia na 2-3 godz. ( a najlepiej na całą noc).
Komentarze