Torcik rabarbarowo-krówkowy

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 1

Wiosenny torcik z majowego rabarbaru z galaretką , puszysty biszkopt niczym nie nasączony bo nie ma takiej potrzeby, warstwa słodziutkiego kremu krówkowego z mascarpone, jest idealny słodko-kwaśny, nic nie przesłodzony, polewa z gorzkiej czekolady dopełnia smaku. Ciężko odmówić sobie dokładki, słodka rozpusta do filiżanki popołudniowej herbaty.

IMG_20190918_121058
  • 12 porcje
  • 80min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 24 cm
Biszkopt:
3 jajka
¼ szklanki cukru
½ szklanki maki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa rabarbarowa:
½ kg rabarbaru
½ szklanki cukru
½ szklanki zimnej wody
1 cytrynowa galaretka

Masa krówkowa:
25 dag serka mascarpone
25 dag kajmaku (masa krówkowa)
100 ml śmietany kremówki 30%

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:
Prażone na suchej patelni migdały do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik rabarbarowo-krówkowy

  • Przygotowanie1. Biszkopt:
    Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu musze mieć temperaturę pokojową.

    Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia cukru, dodajemy żółtka mieszamy chwilę

    Do masy jajecznej przesiać mąkę pszenną wymieszaną z łyżką mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia , delikatnie wmieszac do ciasta za pomocą rózgi od miksera.

    Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno , wygładzić, piec w 170*c przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wystudzic. Całkiem zimny biszkopt przekroić na 3 cieniutkie blaty.
  • Przygotowanie2. Masa rabarbarowa:
    Umyty rabarbar pokroić, przełożyć do rondelka, zasypać cukrem ,wlać wodę i dusić na wolnym ogniu aż będzie miękki-kilka minut, następnie zestawić z ognia, do gorącej masy wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wystudzić. Pozostawić do lekkiego stężenia (można włożyć do lodówki-masa zsiądzie się szybciej)
  • przygotowanie3. Masa krówkowa:
    Wszystkie składniki do przygotowania kremu krówkowego muszą być schłodzone co najmniej 12 godzin w lodówce. Najlepiej je włożyć do lodówki dzień wcześniej.

    Wszystkie schłodzone składniki umieścić w misie miksera i miksować na wysokich obrotach do momentu otrzymania gęstego , ścisłego kremu .
  • Przygotowanie4. Przełożenie:
    Jeden blat biszkopta ułożyć z powrotem w tortownicy, wyłożyć tężejącą już masę z rabarbarem, przykryć drugim blatem biszkopta, wyłożyć krem krówkowy, przykryć biszkoptem, czekoladę połamać na kawałki, włożyć do rondelka wlać śmietankę i rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej, polać ciasto udekorować prażonymi migdałami, chłodzić całą noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latobiszkoptmój pomysłwiosnakajmakmascarponebiszkoptoweDzień Matkiciasto z rabarbaremmus rabarbarowyciasto na różne okazjeprzekładane ciastoprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastociasto z krememtorcik krówkowytorcik rabarbarowy

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto rabarbarowe z budyniem

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto rabarbarowe z budyniem

Kolejna odsłona rabarbaru... kruche...

BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWE MOCNO KRÓWKOWE

Ciasto z biszkoptem budyniowym-krówkowym....

Sernik krówkowy

Dodane przez: monika016

Sernik krówkowy

Samo przygotowanie masy serowej...

serowe bazie

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto serowo - krówkowe bazie

Ciasto biszkoptowe z serem i masą...

Rabarbarowe ciasto z bezą

Dodane przez: ewiczka2304

Rabarbarowe ciasto z bezą

Sezon rabarbarowy czas zacząć -...

Ciasto Marlenka ( masa śmietanowo-krówkowa)

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ciasto Marlenka (masa śmietanowo-krówkowa)

Ciasto Marlenka (masa śmietanowo-krówkowa)...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE