Torcik gofrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
2.Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3.W misce miksujemy mąkę, mleko, olej, żółtka, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę i posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
4.Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut aż będą lekko chrupiące i odstawiamy do ostygnięcia.
5.Przygotowujemy krem czekoladowy: podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy serek mascarpone z cukrem i ze śmietanką połączoną z czekoladą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
6.Przygotowujemy krem sernikowy: twaróg sernikowy miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
7.Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku podgrzewamy śmietankę 30 %, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Gdyby polewa była zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę śmietanki do uzyskania pożądanej konsystencji.
8.Na talerzu składamy tort. Układamy jedną warstwę gofrów, wyciskamy na nią krem sernikowy, przykrywamy kolejnymi goframi, wyciskamy krem czekoladowy, przykrywamy kolejnymi goframi. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową, dekorujemy kremem sernikowym i mrożonymi malinami.
Komentarze