Torcik gofrowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Deser dla miłośników czekolady. Intensywnie czekoladowe gofry posłużyły jako podstawa małego torciku.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gofry czekoladowe:
    1) 250 g mąki pszennej
    2) czekolada gorzka
    3) 30 g kakao
    4) 3 łyżki cukru
    5) 2 jajka
    6) łyżeczka proszku do pieczenia
    7) 3 łyżki oleju
    8) 250 ml mleka
    Krem sernikowy:
    1) 200 g twarogu sernikowego
    2) 150 g śmietany 36 %
    3) 4 łyżki cukru pudru
    Krem czekoladowy:
    1) 250 g serka mascarpone
    2) 2 czekolady mleczne
    3) 200 g śmietany 36%
    4) łyżka cukru pudru
    Do dekoracji:
    1) 50 g czekolady gorzkiej
    2) 50 g śmietanki 30%
    3) mrożone maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Torty Desery Gofry

Torcik gofrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. W misce miksujemy mąkę, mleko, olej, żółtka, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę i posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
  • 4. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut aż będą lekko chrupiące i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Przygotowujemy krem czekoladowy: podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy serek mascarpone z cukrem i ze śmietanką połączoną z czekoladą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 6. Przygotowujemy krem sernikowy: twaróg sernikowy miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 7. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku podgrzewamy śmietankę 30 %, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Gdyby polewa była zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę śmietanki do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • 8. Na talerzu składamy tort. Układamy jedną warstwę gofrów, wyciskamy na nią krem sernikowy, przykrywamy kolejnymi goframi, wyciskamy krem czekoladowy, przykrywamy kolejnymi goframi. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową, dekorujemy kremem sernikowym i mrożonymi malinami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować