Torcik gofrowy

  • wyświetlono: 147 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Deser dla miłośników czekolady. Intensywnie czekoladowe gofry posłużyły jako podstawa małego torciku.

aga3103
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Gofry czekoladowe:
1) 250 g mąki pszennej
2) czekolada gorzka
3) 30 g kakao
4) 3 łyżki cukru
5) 2 jajka
6) łyżeczka proszku do pieczenia
7) 3 łyżki oleju
8) 250 ml mleka
Krem sernikowy:
1) 200 g twarogu sernikowego
2) 150 g śmietany 36 %
3) 4 łyżki cukru pudru
Krem czekoladowy:
1) 250 g serka mascarpone
2) 2 czekolady mleczne
3) 200 g śmietany 36%
4) łyżka cukru pudru
Do dekoracji:
1) 50 g czekolady gorzkiej
2) 50 g śmietanki 30%
3) mrożone maliny

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik gofrowy

  • 1. Czekoladę siekamy na drobne kawałki.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
  • 3. W misce miksujemy mąkę, mleko, olej, żółtka, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy ubitą pianę i posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
  • 4. Gofry pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez kilka minut aż będą lekko chrupiące i odstawiamy do ostygnięcia.
  • 5. Przygotowujemy krem czekoladowy: podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy serek mascarpone z cukrem i ze śmietanką połączoną z czekoladą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 6. Przygotowujemy krem sernikowy: twaróg sernikowy miksujemy ze śmietanką i cukrem pudrem do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 7. Przygotowujemy polewę czekoladową: w garnuszku podgrzewamy śmietankę 30 %, a następnie rozpuszczamy w niej czekoladę. Gdyby polewa była zbyt gęsta można dodać jeszcze trochę śmietanki do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • 8. Na talerzu składamy tort. Układamy jedną warstwę gofrów, wyciskamy na nią krem sernikowy, przykrywamy kolejnymi goframi, wyciskamy krem czekoladowy, przykrywamy kolejnymi goframi. Wierzch tortu polewamy polewą czekoladową, dekorujemy kremem sernikowym i mrożonymi malinami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortczekoladaDesergofrydo kawymascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik wiśniowy.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik wiśniowy

Pyszny torcik,lekki,taki w sam...

torcik kiwi

Dodane przez: klementynka

Torcik kiwi

Lekki, orzeźwiający torcik z dużą...

torcik owocowy

Dodane przez: Bo-Bożena

Torcik z owocami lata

Lekki , orzeźwiający i bardzo smaczny...

Torcik winogronowy

Dodane przez: bogusia82

Torcik winogronowy

Bardzo smaczny i efektowny torcik...

Torcik Jubileuszowy

Dodane przez: anaid123

TORCIK "JUBILEUSZOWY"

Torcik w kształcie książki upiekłam...

torcik orzechowy

Dodane przez: elka72

Torcik orzechowy

Świąteczny torcik orzechowy