Torcik Czekoladowo-Miodowy-"Спартак"

  • wyświetlono: 811 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto szybko się robi, idealnie sprawdzi się na świąteczny stół lub inną uroczystość. Uwielbiam takie przekładane ciacha. Torcik Czekoladowo-Miodowy pochodzi z kuchni rosyjskiej.

Zdjęcie do publikacji.
  • 15 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Tortownica 22 cm
Ciasto:
350 g mąki pszennej
150 g cukru
2 łyżki kakao
2 jajka L
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g miodu
100 g masła lub margaryny
Krem:
600 ml mleka
1 budyń waniliowy
130 g cukru
200 g masła
2 jajka L
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy 40 g
100 g zmielonych orzechów laskowych
Polewa:
pół kostki masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny+3 łyżki wody
parę kostek białej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik Czekoladowo-Miodowy-"Спартак"

  • Спартак1. Do miski przesiać przez sitko mąkę i kakao,proszek do pieczenia,suche składniki wymieszać.
    Masło roztopić w misce na parze,dodać miód i cukier,wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji,następnie wbić jajka i roztrzepać je trzepaczką rózgową,wsypać sodę,dokładnie wymieszać i gotować na parze ok.10 min.
    Całość przelać do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać do połączenia się wszystkich składników,ciasto odstawić do lodówki na 20 min.
    Schłodzone ciasto wyjąć na blat i podzielić na 6 równych części-w zależności od tego jak dużej formy do pieczenia chcemy użyć,każdy kawałek ciasta formujemy w kulę.
  • Спартак2. Na papierze do pieczenia odrysować okrąg,każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko na 2 mm,przełożyć na blaszkę,nakłuć widelcem w paru miejscach po całości,wypiekać w piekarniku w temp.180 C przez 7 min.

    Do rondelka wsypać budyń waniliowy,wlać trochę mleka dokładnie wymieszać,wlać resztę mleka i wstawić na gaz,gotować na małym ogniu.

    Do małej miski wsypać cukry i wbić jajka,całość dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z mlekiem i budyniem,mieszać za pomocą trzepaczki rózgowej do zgęstnienia.
    Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia.
    Zimny budyń zmiksować mikserem,w osobnej misce ubić masło temp.pokojowej na puch.
    Do ubitego masła wrzucamy po łyżce budyniu,ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji i tak do wykończenia budyniu.
    Gotowym kremem przekładamy nasze deseczki,na krem można rozsypać po garści zmielonych orzechów laskowych.
    Boki tortu smarujemy kremem i obsypujemy orzechami.
    Górną deseczkę smarujemy polewą(Żelatynę zalewamy wrzątkiem,masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka na mały ogień,gdy masło się rozpuści wsypujemy cukier puder przesiany przez sitko,mieszamy do rozpuszczenia,następnie zdejmujemy z ognia i wsypujemy kakao oraz wrzucamy żelatynę i mieszamy energicznie,pozostawiamy chwilę do przestygnięcia,następnie smarujemy górę ciasta).
    Ciasto najlepiej smakuje na drugi,trzeci dzień.

Porady

Taka moja rada krem najlepiej przygotować z 1,5 porcji.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatatortCiastoorzechyDesermiódkrem budyniowyświętasłodkie_życietorciktania kuchniapolewa czekoladowaboże narodzeniedo kawykuchnia rosyjskachoinka

Komentarze

Podobne przepisy

Babka czekoladowo-miodowa

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Babka czekoladowo-miodowa

Babka czekoladowo-miodowa to świetna...

Malinowo czekoladowy torcik

Dodane przez: mysza75

Malinowo czekoladowy torcik

Mocno czekoladowo malinowy torcik,...

Torcik czekoladowy z nutą cherry

Dodane przez: Ewelina Marcin

Torcik czekoladowy z nutą cherry

Mocno czekoladowe ciasto na bazie...

image-1suiiut

Dodane przez: ewuska2016

Prosty torcik czekoladowy

Lekki i delikatny,nie za słodki...

Torcik czekoladowy z wiśniami

Dodane przez: Milena127

Torcik czekoladowy z wiśniami

Mocno czekoladowy,przełamany soczystymi...

Ciasto.

Dodane przez: BABECZKA 35

Torcik biszkoptowo - chałwowy z czekoladową...

Mięciutkie biszkopty przełożyłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE