Torcik na weekend

  • wyświetlono: 300 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Prosty, niezbyt pracochłonny torcik, a przepyszny w smaku. To takie połączenie sernika na zimno z ciastem z musem truskawkowym. Zapraszam:)

20191005_083333
  • 10 porcje
  • 70min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
8 łyżek cukru
1 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa sernikowa:
250 g białego sera
200 ml jogurtu naturalnego
250 g sera mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
skórka z cytryny
10 kostek mlecznej czekolady
2 łyżki cukru pudru

Masa truskawkowa:
300 g mrożonych truskawek
3 żółtka
70 g masła
70 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżka wody
400 ml śmietany 30%

Dodatkowo:
3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki gorącej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik na weekend

  • 1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
    Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut.

    Wyjąć ostudzić. Placek pokroić na 4 blaty pasującej do keksówki.
  • nabiał2. Masa sernikowa:
    Nabiał wyjąć z lodówki na kilka godzin przygotowania tortu. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do na pęcznienia.

    Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.

    Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser, jogurt i mascarpone i zblendować na gładko. Dodać cukier, skórkę z cytryny i ponownie krótko zblendować.
  • tarta czekolada3. Na koniec stale blendując dodawać żelatynę. Czekoladę posiekać drobno i wrzucić do masy sernikowej i wymieszać.
  • masa truskawkowa4. Masa truskawkowa:
    Do rondelka przełożyć truskawki i dusić do rozpadnięcia owoców. Zmiksować na gładko. Postawić ponownie na ogień, dodać żółtka, cukier o kawałki masła. Stale mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy. Na minutę przed końcem gotowania dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić.
  • bita śmietana5. Śmietanę ubić na sztywną piane, następnie w trzech porcjach dodać curd z truskawek i delikatnie wymieszać mikserem.
  • 6. Składanie tortu:
    Na dno keksówki ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go mieszaniną soku z cytryny i wody. Wyłożyć połowę masy sernikowej.

    Ułożyć drugi blat, który również nasączyć. Dać połowę masy truskawkowej. Następny kawałek biszkoptu, nasączenie i reszta masy sernikowej.

    Na koniec ułożyć ostatni kawałek ciasta, który znowu nasączyć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    Wyjąć, z reszty kremu truskawkowego zrobić rozetki.

    Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkibiszkoptczekoladatorcikprzyjęciedo kawymascarponeDzień MatkiDzień Kobietkeksówkaimeniny

Komentarze

Podobne przepisy

W przekroju

Dodane przez: justi2401

Torcik "brzoskwiniowe marzenie" na ciasteczkowym...

Pyszny torcik na zimno rozpływający...

torcik

Dodane przez: katrinaM24

Letni torcik z malinami na kakaowym cieście

Dziś zapraszam na letni klasyk,...

Torcik serowo - morelowy na zimno

Dodane przez: ankad21

Torcik serowo - morelowy na zimno

Pszczółkowy torciik polubiły nawet...

Torcik śmietankowo-serowy na biszkoptach z winną nutą

Dodane przez: rena123

Torcik śmietankowo-serowy na biszkoptach...

Szybki torcik bez pieczenia z kremem...

Torcik z brzoskwiniami

Dodane przez: Lucyna86

Torcik z brzoskwiniami na ciemnym biszkopcie

Prosty w wykonaniu, szybki i niezawodny....

Torcik jogurtowy na biszkopcie z truskawkami, galaretką i kremem mascarpone

Dodane przez: rena123

Torcik jogurtowy na biszkopcie z truskawkami,...

Lekki, mało słodki torcik na biszkoptowym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE