Torcik na weekend

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosty, niezbyt pracochłonny torcik, a przepyszny w smaku. To takie połączenie sernika na zimno z ciastem z musem truskawkowym. Zapraszam:)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    8 łyżek cukru
    1 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa sernikowa:
    250 g białego sera
    200 ml jogurtu naturalnego
    250 g sera mascarpone
    2 łyżeczki żelatyny
    skórka z cytryny
    10 kostek mlecznej czekolady
    2 łyżki cukru pudru

    Masa truskawkowa:
    300 g mrożonych truskawek
    3 żółtka
    70 g masła
    70 g cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżka wody
    400 ml śmietany 30%

    Dodatkowo:
    3 łyżki soku z cytryny
    1/2 szklanki gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Biszkopty

Torcik na weekend - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
    Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

    Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut.

    Wyjąć ostudzić. Placek pokroić na 4 blaty pasującej do keksówki.
  • nabiał 2. Masa sernikowa:
    Nabiał wyjąć z lodówki na kilka godzin przygotowania tortu. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do na pęcznienia.

    Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.

    Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser, jogurt i mascarpone i zblendować na gładko. Dodać cukier, skórkę z cytryny i ponownie krótko zblendować.
  • tarta czekolada 3. Na koniec stale blendując dodawać żelatynę. Czekoladę posiekać drobno i wrzucić do masy sernikowej i wymieszać.
  • masa truskawkowa 4. Masa truskawkowa:
    Do rondelka przełożyć truskawki i dusić do rozpadnięcia owoców. Zmiksować na gładko. Postawić ponownie na ogień, dodać żółtka, cukier o kawałki masła. Stale mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy. Na minutę przed końcem gotowania dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić.
  • bita śmietana 5. Śmietanę ubić na sztywną piane, następnie w trzech porcjach dodać curd z truskawek i delikatnie wymieszać mikserem.
  • 6. Składanie tortu:
    Na dno keksówki ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go mieszaniną soku z cytryny i wody. Wyłożyć połowę masy sernikowej.

    Ułożyć drugi blat, który również nasączyć. Dać połowę masy truskawkowej. Następny kawałek biszkoptu, nasączenie i reszta masy sernikowej.

    Na koniec ułożyć ostatni kawałek ciasta, który znowu nasączyć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
    Wyjąć, z reszty kremu truskawkowego zrobić rozetki.

    Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Mascarpone Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować