Masa sernikowa:
250 g białego sera
200 ml jogurtu naturalnego
250 g sera mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
skórka z cytryny
10 kostek mlecznej czekolady
2 łyżki cukru pudru
Masa truskawkowa:
300 g mrożonych truskawek
3 żółtka
70 g masła
70 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżka wody
400 ml śmietany 30%
Dodatkowo:
3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki gorącej wody
Torcik na weekend - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 29*35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w 170 st około 10-12 minut.
Wyjąć ostudzić. Placek pokroić na 4 blaty pasującej do keksówki.
2.Masa sernikowa:
Nabiał wyjąć z lodówki na kilka godzin przygotowania tortu. Żelatynę zalać 3 łyżkami wody i zostawić do na pęcznienia.
Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, lekko ostudzić.
Do naczynia o płaskim dnie przełożyć ser, jogurt i mascarpone i zblendować na gładko. Dodać cukier, skórkę z cytryny i ponownie krótko zblendować.
3.Na koniec stale blendując dodawać żelatynę. Czekoladę posiekać drobno i wrzucić do masy sernikowej i wymieszać.
4.Masa truskawkowa:
Do rondelka przełożyć truskawki i dusić do rozpadnięcia owoców. Zmiksować na gładko. Postawić ponownie na ogień, dodać żółtka, cukier o kawałki masła. Stale mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy. Na minutę przed końcem gotowania dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Zagotować, zdjąć z ognia i ostudzić.
5.Śmietanę ubić na sztywną piane, następnie w trzech porcjach dodać curd z truskawek i delikatnie wymieszać mikserem.
6.Składanie tortu:
Na dno keksówki ułożyć pierwszy blat ciasta, nasączyć go mieszaniną soku z cytryny i wody. Wyłożyć połowę masy sernikowej.
Ułożyć drugi blat, który również nasączyć. Dać połowę masy truskawkowej. Następny kawałek biszkoptu, nasączenie i reszta masy sernikowej.
Na koniec ułożyć ostatni kawałek ciasta, który znowu nasączyć. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Wyjąć, z reszty kremu truskawkowego zrobić rozetki.
Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Komentarze