Ciasto cytrynowe na gofrowy spodzie

4.48 (161 ocen)

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proponuję ciasto w iście wiosennym kolorze i smaku.Nie dość,że pyszne to całkiem nieźle się prezentuje. 100 g 92 kcal, jeden kawałek około 140 kcal.

  • 4 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Gofry:
    70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    10 g kakao
    1 jajko
    20 g ksylitolu
    50 ml mleka 1,5%
    40 ml wody
    Krem jaglany:
    100 g kaszy jaglanej
    1 galaretka cytrynowa+350 ml wody
    1 łyżeczka żelatyny
    Krem jogurtowo-cytrynowy:
    500 g jogurt grecki lekki
    200 g mleczka zagęszczonego niesłodzonego odłtuszczonego
    4 łyżeczki żelatyny
    Sok z 1,5 cytryny
    Skórka otarta z 2 cytryny
    30-40 ksylitolu
    200 g brzoskwiń z puszki
    Dodatkowo:
    Galaretka cytrynowa+400 ml wody
    Forma 23,5*23,5 cm
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Gofry

Ciasto cytrynowe na gofrowy spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do ciasta dodać ubite białko 1. Gofry:
    Białko oddzielić do żółtka. Do żółtka dodać ksylitol i wymieszać na jasny,puszysty krem. Następnie dodać mleko wymieszane z wodą. Wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać z kakao i dodać do miski z resztą składników. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, odrobinę posmarować olejem i kłaść chochlę ciasta. Wyrównać i piec gofry. Do ciasta potrzebne są 2,5 sztuki. Zdjąć ze sprzętu, ostudzić.
  • kaszę zmiksować z galaetka 2. Krem jaglany:
    Kaszę uprażyć w garnku, około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, dodać wodę ( ok. 450 ml) i szczyptę soli. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Zdjąć z ognia i odrobinę przestudzić. W między czasie przygotować galaretkę i również lekko ją przestudzić. Do kaszy dodać płynną galaretkę i zmiksować na gładką masę. W połowie miksowania dodać żelatynę i dokończyć miksowanie. Zostawić do całkowitego ostygnięcia ( na blacie).
  • jogurt wymieszać z mleczkiem 3. Krem jogurtowo-cytrynowy:
    Żelatynę zalać 3-4 łyżkami wody, zostawić do napęcznienia. Następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Lekko ostudzić.
    W misce wymieszać jogurt grecki z mleczkiem zagęszczonym.
  • dodać sok i skórkę z cytryny 4. Dodać ksylitol,sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Na koniec stopniowo dodawać żelatynę i mieszać aby w masie nie było grudek.
  • rozlożyć gofry 5. Wykonanie:
    Na dno formy wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć gofry na środku formy.
  • wylać krem 6. Ostrożnie wylać krem jogurtowy i odłożyć do lodówki na około 15 minut.
  • rozłożyć owoce 7. W między czasie brzoskwinie osączyć na sicie i pokroić w małą kostkę. Owoce ułożyć na kremie jaglanym i delikatnie zalać je kremem jogurtowym, wstawić do lodówki.
    Ostatnią galaretkę wymieszać z wodą i ostudzić. Delikatnie wylać na ciasto i odłożyć do lodówki na całą noc. Smacznego! 100 g 92 kcal.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować