Lodowy tort bezowy

3.67 (18 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszny tort lodowy zrobiony z blatów bezowych i kremu śmietankowego przełożonego kwaskowatą konfiturą.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • tort o średnicy 19 cm i wysokości 12 cm:

    Beza:
    175g białek w temp. Pokojowej (około 6 białek)
    Szczypta soli
    300g drobnego cukru
    1 łyżeczka octu winnego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem do środka:
    350g schłodzonego mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    350ml schłodzonej śmietanki 36%

    Przełożenie:
    1 słoik konfitury z czarnej porzeczki
    Pasta pralina malinowa

    Krem wokół tortu i rozetki:
    250g mascarpone schłodzonego
    250ml śmietanki 36% schłodzonej
    1 łyżka cukru pudru
    barwnik w żelu różowy
    Tylka Dekoracyjna
Wystaw ocenę:

3.67 (18 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Tort bezowy

Lodowy tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, a kiedy zaczną robić się tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce. Pomiędzy każdym dodaniem upijać 2 min. Kiedy cały cukier się rozpuści dodać mąkę ziemiaczaną i ocet i wymieszać do połączenia się składników. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z płaską i okrągłą tylką i wyciskać na blaszkę tworząc koła wybranej średnicy jakiej ma być tort. Wykonać 3 blaty tez samej średnicy
  • 2. Bezy suszyć 3 godziny w temp. 85 st.termoobieg. Po wysuszeniu wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
  • 3. Wszystkie składniki na krem ubić na sztywno.
  • 4. Na podkład nałożyć pierwszy blat bezowy, wysmarować porcję dżemu, na to nałożyć porcję kremu. Przykryć blatem bezowym. Nałożyć pastę pralinową, krem i blat bezowy. Ponownie wyłożyć porcje konfitury, krem i blat bezowy. Tort zamrozić.
  • 5. Zamrożony tort wyjąć, można go zabarwić. Obłożyć resztą kremu i udekorować wg uznania. Ponownie zamrozić i przechowywać w zamrażarce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować