Lodowy tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka w temperaturze pokojowej ubić na sztywno, a kiedy zaczną robić się tzw. chmurki zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce. Pomiędzy każdym dodaniem upijać 2 min. Kiedy cały cukier się rozpuści dodać mąkę ziemiaczaną i ocet i wymieszać do połączenia się składników. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z płaską i okrągłą tylką i wyciskać na blaszkę tworząc koła wybranej średnicy jakiej ma być tort. Wykonać 3 blaty tez samej średnicy
2.Bezy suszyć 3 godziny w temp. 85 st.termoobieg. Po wysuszeniu wystudzić. Przechowywać w szczelnym pojemniku.
3.Wszystkie składniki na krem ubić na sztywno.
4.Na podkład nałożyć pierwszy blat bezowy, wysmarować porcję dżemu, na to nałożyć porcję kremu. Przykryć blatem bezowym. Nałożyć pastę pralinową, krem i blat bezowy. Ponownie wyłożyć porcje konfitury, krem i blat bezowy. Tort zamrozić.
5.Zamrożony tort wyjąć, można go zabarwić. Obłożyć resztą kremu i udekorować wg uznania. Ponownie zamrozić i przechowywać w zamrażarce.
Komentarze