Bezowy torcik z kremem porzeczkowo-malinowym

4.5 (153 ocen)

Lekki torcik bezowy przekładany kremem porzeczkowo-malinowym. Pyszny deserek na letnie popołudnia.

Składniki:

  • Bezowe spody:
    4 białka, schłodzone
    250 g cukru
    1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka octu

    Krem:
    150 g czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)
    150 g malin (mogą być mrożone)
    250 g mascarpone
    200 g słodkiej śmietanki
    4 łyżki cukru pudru
    1 paczka usztywniacza do śmietany, 8 g

    Dekoracja:
    na galaretki:
    pozostały sok
    1-2 łyżeczki żelatyny (do galaretki)
    1-2 łyżki cukru pudru
    trochę czerwonej porzeczki i malin
    malutkie bezy
    listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza Pavlova Tort bezowy

Bezowy torcik z kremem porzeczkowo-malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na bezowe spody: do miski wlej białka, ubijaj aż będą sztywne, potem zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijaj pianę z 5 minut. Na papierze do pieczenia odrysuj 3 okręgi o średnicy ok. 17 cm. Na nie wyłóż pianę i wyrównaj aby była w miarę płaska. Z pozostałej piany zrób malutkie beziki.
  • Bezowe spody 2. Piekarnik nagrzej do 150 st. C. Bezy piecz w tej temp. przez 30 minut a potem zmniejsz temperaturę do 100 st. C i dosuszaj bezę przez 1 godzinę.
  • 3. Porzeczkę i malinę wrzuć do garnuszka. Podgrzewaj, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj je przez sitko, by uzyskać gładki sok bez pestek.
  • Krem z mascarpone 4. Mascarpone przełóż do miski miksera i zmiskuj, dodaj 2 łyżki cukru pudru i 5-6 łyżek schłodzonego soku, zmiksuj.
  • 5. Śmietanę ubij osobno na sztywno, dodaj usztywniacz i 2 łyżki cukru pudru. Zmiksuj krótko razem. Taką dodawaj etapami do mascarpone. Krem należy cały czas miksować. Potem wstaw go do lodówki na 30 minut.
  • Pozostały sok z którego powstała galaretka do dekoracji 6. Z pozostałego soku można zrobić na szybko galaretkę do ozdoby tortu. Sok podgrzać, dodać 1-2 łyżeczki żelatyny, trochę cukru pudru, dobrze zmieszać i przełożyć do foremek silikonowych. Te włożyć na przynajmniej 30 minut do zamrażarki.
  • Składanie tortu 7. Złożenie tortu: blaty smaruj kremem i układaj piętrowo. Kremem też ozdób górę tortu, ale tylko środek. Całość możesz udekorować jeszcze owocami, galaretką i malutkimi bezikami. Dobrze jest torcik lekko schłodzić, bo wtedy nawet lepiej się kroi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Maliny Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować