Bezowy torcik z kremem porzeczkowo-malinowym

  • wyświetlono: 1464 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Lekki torcik bezowy przekładany kremem porzeczkowo-malinowym. Pyszny deserek na letnie popołudnia.

Iwona75

Składniki

Bezowe spody:
4 białka, schłodzone
250 g cukru
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu

Krem:
150 g czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)
150 g malin (mogą być mrożone)
250 g mascarpone
200 g słodkiej śmietanki
4 łyżki cukru pudru
1 paczka usztywniacza do śmietany, 8 g

Dekoracja:
na galaretki:
pozostały sok
1-2 łyżeczki żelatyny (do galaretki)
1-2 łyżki cukru pudru
trochę czerwonej porzeczki i malin
malutkie bezy
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Bezowy torcik z kremem porzeczkowo-malinowym

  • 1. Na bezowe spody: do miski wlej białka, ubijaj aż będą sztywne, potem zmniejsz obroty i stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując, na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubijaj pianę z 5 minut. Na papierze do pieczenia odrysuj 3 okręgi o średnicy ok. 17 cm. Na nie wyłóż pianę i wyrównaj aby była w miarę płaska. Z pozostałej piany zrób malutkie beziki.
  • Bezowe spody 2. Piekarnik nagrzej do 150 st. C. Bezy piecz w tej temp. przez 30 minut a potem zmniejsz temperaturę do 100 st. C i dosuszaj bezę przez 1 godzinę.
  • 3. Porzeczkę i malinę wrzuć do garnuszka. Podgrzewaj, aż owoce się rozpadną. Przetrzyj je przez sitko, by uzyskać gładki sok bez pestek.
  • Krem z mascarpone4. Mascarpone przełóż do miski miksera i zmiskuj, dodaj 2 łyżki cukru pudru i 5-6 łyżek schłodzonego soku, zmiksuj.
  • 5. Śmietanę ubij osobno na sztywno, dodaj usztywniacz i 2 łyżki cukru pudru. Zmiksuj krótko razem. Taką dodawaj etapami do mascarpone. Krem należy cały czas miksować. Potem wstaw go do lodówki na 30 minut.
  • Pozostały sok z którego powstała galaretka do dekoracji 6. Z pozostałego soku można zrobić na szybko galaretkę do ozdoby tortu. Sok podgrzać, dodać 1-2 łyżeczki żelatyny, trochę cukru pudru, dobrze zmieszać i przełożyć do foremek silikonowych. Te włożyć na przynajmniej 30 minut do zamrażarki.
  • Składanie tortu7. Złożenie tortu: blaty smaruj kremem i układaj piętrowo. Kremem też ozdób górę tortu, ale tylko środek. Całość możesz udekorować jeszcze owocami, galaretką i malutkimi bezikami. Dobrze jest torcik lekko schłodzić, bo wtedy nawet lepiej się kroi.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiMalinypavlovabezytort bezowymascarponeczerwona porzeczkatort na latosłodka śmietanaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

tort bezowy

Dodane przez: maariola1988

Tort bezowy z kremem adwokatowym

Ciasto jest pracochłonne, ale perspektywa...

Torcik bezowy z owocami

Dodane przez: MG22

Torcik bezowy z owocami

Lekki jak chmurka torcik zaskakuje...

gotowe torciki

Dodane przez: rene70

Torciki bezowe z sosem truskawkowym

Słodkie bezowe torciki z delikatną...

image-1xvtyi8

Dodane przez: izabela s

Torcik bezowy

Pyszna chrupiąca beza z kremem...

Beza

Dodane przez: nella1

Torcik bezowy z daktylami

Delikatny i bardzo smaczny torcik.Serdecznie...

image-0e3x2dp

Dodane przez: KuchniaPoli

Rolada bezowa z kremem mascarpone i malinami

Rolada bezowa z kremem mascarpone...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE