Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd

  • wyświetlono: 331 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Czasem są takie dni kiedy wypada je osłodzić, najlepiej aromatyczną herbatą i kawałkiem pysznego ciasta, ten duet doda energii i poprawi humor . Delikatny jak chmurka z warstwą słodko-kwaśnego kremu śmietanowego i lemon curd który doskonale równoważy bezowe blaty, choć słodki to orzeźwiający. Taki torcik podajemy od razu po przełożeniu . Blaty można upiec dzień wcześniej a przełożyć w dniu podania. Tak naprawdę poza suszeniem bezy wcale nie jest pracochłonny. Idealny na wszystkie uroczystości. Zawsze go piekę gdy zostaną mi białka od szarlotki.

IMG_20190918_121058
  • 10 porcje
  • 260min
  • Średni

Składniki

Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm

5 białek dużych jaj
25 dag drobnego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem śmietanowy:
½ litra śmietany kremówki
25 dag mascarpone
2 łyżki lemon curd
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
2 łyżki lemon curd
2 łyżki prażonych migdałów lub wiórek kokosowych
Plasterki cytryny do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd

  • 1. Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na gęstą puszystą masę, miksując wsypujemy stopniowo partiami po łyżce cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny , wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia.
  • 2. Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem rysujemy dwa okręgi o podanej średnicy, wykładamy po równo bezę, formujemy okrąg.
    Piekarnik nagrzewamy do 150*c -termoobieg, wkładamy bezę i temperaturę natychmiast zmniejszamy do 115*c i suszymy bezę 2 godziny. Studzimy w piekarniku . Można zostawić na całą noc.
  • 3. Krem śmietanowy:
    Śmietankę kremówkę i serek mascarpone- prosto z lodówki a więc solidnie schłodzone łączymy w misce, ubijamy na sztywny krem wsypując pod koniec cukier puder oraz dodajemy lemon curd, całość miksujemy .

    Blat bezowy układamy na paterze, smarujemy kremem lemon curd, wykładamy połowę kremu śmietanowego, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami, dekorujemy plasterkami cytryny.

    Chłodzimy torcik 30 minut w lodówce i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latozimabezaDeserna słodkocytrynabiałkawiosnawypiekitort bezowyjesieńtort urodzinowysmietankalemon curdPoczęstunekkrem śmietanowysłodkie wypiekina rozne okazje

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto cytrynowe na zimno z lemon curd

Dodane przez: Justine_Mazur

Casto cytrynowe na zimno z lemon curd

To ciasto jest cudownie cytrynowe...

Tort czekoladowo-malinowy z lemon curd

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Tort czekoladowo-malinowy z lemon curd

Torty od pokoleń towarzyszą nam...

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Dodane przez: agarybak76

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Pyszne, kremowe ciasto na biszkopcie...

Babka z karobem i lemon curd

Dodane przez: zzewa

Babka z karobem i lemon curd

Oj jak dawno nie piekłam babki. Więc...

Torcik śmietanowo galaretkowy z malinami i jeżynami

Dodane przez: beciiaaa

Torcik śmietanowo-galaretkowy z malinami...

Pyszny śmietanowy torcik z galaretkami...

Bezowy wieniec z kremem i konfiturą.

Dodane przez: BABECZKA 35

Bezowy wieniec z kremem i konfiturą

Do tej pory wykonanie bezy kończyło...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE