Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Czasem są takie dni kiedy wypada je osłodzić, najlepiej aromatyczną herbatą i kawałkiem pysznego ciasta, ten duet doda energii i poprawi humor .
Delikatny jak chmurka z warstwą słodko-kwaśnego kremu śmietanowego i lemon curd który doskonale równoważy bezowe blaty, choć słodki to orzeźwiający.
Taki torcik podajemy od razu po przełożeniu .
Blaty można upiec dzień wcześniej a przełożyć w dniu podania. Tak naprawdę poza suszeniem bezy wcale nie jest pracochłonny. Idealny na wszystkie uroczystości.

Zawsze go piekę gdy zostaną mi białka od szarlotki.

  • 4 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na dwa bezowe blaty o śr 21-22 cm

    5 białek dużych jaj
    25 dag drobnego cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

    Krem śmietanowy:
    ½ litra śmietany kremówki
    25 dag mascarpone
    2 łyżki lemon curd
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    2 łyżki lemon curd
    2 łyżki prażonych migdałów lub wiórek kokosowych
    Plasterki cytryny do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza Tort bezowy

Torcik bezowy z kremem śmietanowym i lemon curd - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka jaj o temperaturze pokojowej ubijamy na gęstą puszystą masę, miksując wsypujemy stopniowo partiami po łyżce cukru, aż do skończenia-masa ma być bardzo gęsta i lśniąca bez wyczuwalnych kryształków cukru, wlać sok z cytryny , wsypujemy mąkę ziemniaczaną i ponownie krótko miksujemy, tylko do połączenia.
  • 2. Na blaszce od piekarnika wyłożonej pergaminem rysujemy dwa okręgi o podanej średnicy, wykładamy po równo bezę, formujemy okrąg.
    Piekarnik nagrzewamy do 150*c -termoobieg, wkładamy bezę i temperaturę natychmiast zmniejszamy do 115*c i suszymy bezę 2 godziny. Studzimy w piekarniku . Można zostawić na całą noc.
  • 3. Krem śmietanowy:
    Śmietankę kremówkę i serek mascarpone- prosto z lodówki a więc solidnie schłodzone łączymy w misce, ubijamy na sztywny krem wsypując pod koniec cukier puder oraz dodajemy lemon curd, całość miksujemy .

    Blat bezowy układamy na paterze, smarujemy kremem lemon curd, wykładamy połowę kremu śmietanowego, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi lub migdałami, dekorujemy plasterkami cytryny.

    Chłodzimy torcik 30 minut w lodówce i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cytryna Śmietanka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować