Torcik a'la Dacquoise

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Ciasto czekoladowe przełożone masą kajmakową z orzechami i daktylami.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szl cukru kryształ
    3/4 szkl mąki
    2 łyżki oleju
    3 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa dacquoise:
    500 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    3 łyżki masy kajmakowej
    garść posiekanych orzechów włoskich
    5-6 suszonych daktyli
    wierzch:
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    garść posiekanych orzechów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Torcik a'la dacquoise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Po ostudzeniu kroimy na 2 cienkie blaty.
    masa dacquoise:
    Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną, kiedy masa zrobi się puszysta dodajemy kajmak, a na końcu posiekane orzechy i daktyle.
    wierzch:
    Śmietanę ubijamy z cukrem,dodajemy serek mascarpone.
    Wykonanie:
    Pierwszy blat smarujemy masą daquoise, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu układamy masę z bitej śmietany z serkiem. Całość posypujemy grubo siekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Daktyle Masa kajmakowa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować