Torcik a'la dacquoise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania partiami cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 175 stopniach przez 30 minut. Upieczony biszkopt studzimy. Po ostudzeniu kroimy na 2 cienkie blaty.
masa dacquoise:
Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną, kiedy masa zrobi się puszysta dodajemy kajmak, a na końcu posiekane orzechy i daktyle.
wierzch:
Śmietanę ubijamy z cukrem,dodajemy serek mascarpone.
Wykonanie:
Pierwszy blat smarujemy masą daquoise, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu układamy masę z bitej śmietany z serkiem. Całość posypujemy grubo siekanymi orzechami.
Komentarze