TORCIK a'la Wuzetka

  • wyświetlono: 567 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

TORCIK a'la Wuzetka z masą na mleczku kokosowym i mleku w proszku. Jest pyszny i delikatny - posmakuje każdemu łasuchowi, wystarczy spojrzeć by już mieć chętkę na kolejny kawałek.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 10 porcje
  • 240min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt:

180 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka o temp.pokojowej
szczypta soli
4 łyżki wody
200 g cukru

papier do pieczenia
tortownica 28 cm

krem:

1 puszka 400 ml mleczka kokosowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 ml mleka
100 g mleka w proszku
50 g żelatyny + dodatkowe 150 ml mleka do jej rozpuszczenia
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

polewa:

5 łyżek mleka z żelatyną odlanej od kremu
100 g masła / margaryny
2 łyżki kakao
4-5 łyżek cukru

Sposób przygotowania przepisu:

TORCIK a'la Wuzetka

  • 1. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 4 łyżki wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok. 40-45 min. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie przekrój na dwa blaty.

    Żelatynę wsyp do 150 ml mleka i poczekaj aż napęcznieje. Następnie postaw na mały ogień - mieszaj ciągle i doprowadź do jej całkowitego rozpuszczenia i zestaw z ognia.

    Mleczko kokosowe przelej do garnka i dodaj cukier wanilinowy, wlej pozostałe 100 ml mleka oraz wsyp mleko w proszku i miksuj. Kolejno dodaj letnią żelatynę zostawiając jej ok.5 łyżek do polewy. Gdy masa będzie jednolita i zacznie gęstnieć to jeden - dolny z blatów wysmaruj pierw dżemem porzeczkowym a następnie wyłóż cały krem - równo go rozprowadzając. Na krem kładziemy drugi blat i lekko go dociskamy. Wyrównujemy boki w ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 1 godz.

    Między czasie przygotowujemy polewę. Do pozostawionej żelatyny dodajemy masło bądź margarynę, kakao oraz cukier. stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników polewy. Zestawiamy z ognia i mieszamy aż polewa zacznie gęstnieć. Taką polewą polewamy placek i wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylatortCiastobiszkopturodzinyDeserświętamasasylwesterimieninyw-zetkado_kawymleko_kokosoweBoże_Narodzeniebiszkopt_kakaowypolewa_kakaowamleko_w_proszkuciasto_wuzetkaTort_wuzetka

Komentarze

Podobne przepisy

Wuzetka

Dodane przez: puszkowa

Wuzetka

Proste, aczkolwiek efektownie wyglądające...

Wuzetka

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Wuzetka tradycyjna

Uwielbiam to ciasto, jest proste,...

CIASTO A'LA TORCIK Z PATELNI

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

CIASTO A'LA TORCIK Z PATELNI

Potrzebujesz ciasta lub tortu a...

Torcik a'la panna cotta z musem mango

Dodane przez: beciiaaa

Torcik a'la panna cotta z musem mango

Popularny deser w formie tortu....

.

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Wuzetka

Polecam upiec sobie samemu taką...

image-07x7vxa

Dodane przez: a_sad07

Torcik a'la kinder country z mlekiem kokosowym

Lżejsza wersja tego pysznego deseru,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE