TORCIK a'la Wuzetka z masą na mleczku kokosowym i mleku w proszku. Jest pyszny i delikatny - posmakuje każdemu łasuchowi, wystarczy spojrzeć by już mieć chętkę na kolejny kawałek.
4 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
biszkopt:
180 g mąki pszennej tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka o temp.pokojowej
szczypta soli
4 łyżki wody
200 g cukru
papier do pieczenia
tortownica 28 cm
krem:
1 puszka 400 ml mleczka kokosowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
100 ml mleka
100 g mleka w proszku
50 g żelatyny + dodatkowe 150 ml mleka do jej rozpuszczenia
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
polewa:
5 łyżek mleka z żelatyną odlanej od kremu
100 g masła / margaryny
2 łyżki kakao
4-5 łyżek cukru
Torcik a'la wuzetka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia. Żółtka oddziel od białek. Białka ze szczypta soli ubij na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując - ubijając białka dodawaj porcjami 4 łyżki wody oraz porcjami cukier ciągle ubijając. Zmniejsz obroty i do ubitych białek dodawaj porcjami żółtka po jednym a następnie już ręcznie widełkami od miksera mieszaj porcjami przesianą mąkę z dodatkiem kakao i proszku do pieczenia. Mieszaj tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto wyłóż do formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temp.180 stopni przez ok. 40-45 min. - do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudź a następnie przekrój na dwa blaty.
Żelatynę wsyp do 150 ml mleka i poczekaj aż napęcznieje. Następnie postaw na mały ogień - mieszaj ciągle i doprowadź do jej całkowitego rozpuszczenia i zestaw z ognia.
Mleczko kokosowe przelej do garnka i dodaj cukier wanilinowy, wlej pozostałe 100 ml mleka oraz wsyp mleko w proszku i miksuj. Kolejno dodaj letnią żelatynę zostawiając jej ok.5 łyżek do polewy. Gdy masa będzie jednolita i zacznie gęstnieć to jeden - dolny z blatów wysmaruj pierw dżemem porzeczkowym a następnie wyłóż cały krem - równo go rozprowadzając. Na krem kładziemy drugi blat i lekko go dociskamy. Wyrównujemy boki w ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na ok. 1 godz.
Między czasie przygotowujemy polewę. Do pozostawionej żelatyny dodajemy masło bądź margarynę, kakao oraz cukier. stawiamy na małym ogniu i mieszamy aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się i połączenia składników polewy. Zestawiamy z ognia i mieszamy aż polewa zacznie gęstnieć. Taką polewą polewamy placek i wstawiamy ponownie do lodówki do całkowitego stężenia.
Komentarze