Ciasto JAGODOWY TORCIK

3.55 (11 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dziś zapraszam Was na po prostu obłędne ciasto, które musicie zrobić i którego musicie spróbować. Jest to ciasto Jagodowy Torcik-przepyszny przekładaniec składający się z mięciutkiego kakaowego ciasta przełożonego obłędną masą jagodową z serem, mlekiem w proszku. Na górze ciasto ma krem śmietankowy z mascarpone. Po prostu zachwyca. 

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka ok 25x35cm

    ***używam szklanki 250ml***

    CIASTO

    baza

    -3/4 szkl wody

    -3/4 szkl cukru

    -3/4 szkl oleju

    -4 pełne łyżki kakao



    -6 jajek

    -1/3 szkl cukru

    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    -1,5 łyżeczki sody

    -2 niepełne szkl mąki pszennej tortowej



    MASA JAGODOWO-SEROWA

    -1 kg sera w wiaderku

    -1 szkl cukru pudru

    -2 szkl mleka w proszku pełnego

    -300ml śmietanki 30%

    -100 ml gorącej wody

    -3 łyżki żelatyny

    -ok 250g leśnych jagód (mogą być mrożone)



    MASA ŚMIETANKOWA

    -500ml śmietanki 36%

    -250g serka marcarpone

    -4 kopiaste łyżki cukru pudru



    czekolada do posypania
Wystaw ocenę:

3.55 (11 ocen)

Ciasto jagodowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO KAKAOWE
    Do garnka dajemy wodę, olej, cukier i kakao-dokładnie mieszamy i zagotowujemy-odkładamy do wystudzenia.
    Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywną pianę.

    Żółtka z 1/3 szkl cukru ucieramy na jasną masę.

    Dodajemy do nich ostudzoną masę kakaową i miksujemy.

    Następnie dodajemy mąkę pszenną torowa i 1,5 łyżeczki sody i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Wszystko dokładnie miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia-najlepiej łyżką.
    Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy na 3 cienkie blaty-nie będzie z tym problemu bo ciasto pięknie rośnie.

    MASA JAGODOWA

    ***Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy tak by była letnia i płynna***

    Jagody leśne (ja miałam mrożone) blendujemy ma mus


    Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie wciąż miksując dodajemy stopniowo ser biały.

    Następnie dodajemy jagody-wszystko miksujemy.

    Na koniec dodajemy 2 szklanki mleka w proszku-miksujemy i na koniec dodajemy wciąż miksując żelatynę-miksujemy chwilę na najwyższych obrotach

    Na pierwszy spód ciasta dajemy połowę masy jagodowej, przykrywamy drugim spodem, na rugi wykładamy drugą połowę masy i przykrywamy trzecim spodem.

    Ciasto wstawiamy do lodówki by masa zaczęła tężeć.

    Ostatni krok to krem mascarpone

    schłodzoną śmietankę 36% zaczynamy ubijać.

    Po chwili dodajemy 4 łyżki cukru pudru (dość kopiaste) i ubijamy dalej. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć dodajemy do niej serek mascarpone i ubijamy do uzyskania bardzo gęstej konsystencji.
    Krem wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość posypujemy startą czekoladą-ja użyłam deserowej

    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na cała noc.

    Ciasto Jest po prostu obłędne, rozpływa się w ustach, bardzo delikatne. Pięknie wygląda, bardzo elegancko
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować