Jeden z lepszych włoskich deserów tu w wersji z truskawkami i dodatkiem likieru pomarańczowego dla tych którzy za tardycyjnym smakiem kawy i amaretto w deserach nie przepadają.
Tiramisu truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszać konfiturę z 3/4 ilości przygotowanego likieru i sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. W dużej misce wymieszać serek mascarpone z pozostałą ilością likieru, aż masa będzie jednolita. Ubić zimną śmietanę na sztywno, razem z dodatkiem ekstraktu waniliowego nastepnie do serka mascarpone dodać cukier i dokładnie wymieszać. Świeże truskawki oczyścić i przekroić na pół. Przygotować naczynie do ciasta. Na samym dnie rozsmarować warstę z przygotowanej konfitury i następnie rozłożyć jedną warstwę biszkoptów. Nałożyć kolejną warstwę z konfitury i jedną warstwę masy serowej. Na sam koniec poukładać połówki truskawek. Kolejno ułożyć warstwę pozostałych biszkoptów, konfitury i masy serowej. Wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Udekorować truskawkami i podawać schłodzone.
Zdjęcie które widzicie jest w wersji bez konfitury truskawkowej i bez ekstraktu a wyszło równie dobre i smaczne :)
**************************************************************************
Możemy przygotować również Tiramisu w sposób tradycyjny - czyli żóltka rozcieramy z cukrem,ubijamy sztywną pianę z białek, do zółtek dodajemy mascarpone a zamiast namaczać biszkopty w kawie to namaczamy w pączu(soku z pomarańczy wymieszanego z likierem i odrobiną soku z cytryny) przedkładamy i dekorujemy truskawkami :)
Komentarze