Truskawkowe tiramisu

4.5 (154 ocen)

Latem wszystkim wielbicielom tradycyjnego tiramisu polecam, truskawkową odsłonę tego ciasta. To niezwykle delikatny deser, z orzeźwiającym, truskawkowym akcentem. Idealny do popołudniowej kawy. Dodatkowo powstaje szybko i prosto.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 500 gram serka mascarpone,
    • 3 żółtka,
    • 400 gram truskawek
    Składnik dodatkowy:
    • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów
    Składniki robocze:
    • 1 łyżeczka żelatyny,
    • 2 łyżki cukru pudru,
    • Kakao do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Tiramisu

Truskawkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie serka 1. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwany z nich szypułki. Gotowe miksujemy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nich łyżeczkę żelatyny. Tak przygotowane studzimy.
    Między czasie przygotowujemy krem mascarpone. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Do miski przekładamy serek. Ucieramy go dodając stopniowo utarte na puch żółtka.
  • wyłożenie pierwszej warstwy biszkoptów 2. Gdy mus truskawkowy ostygnie maczamy w nim biszkopty.
    Dno formy o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy tak przygotowanymi biszkoptami. Biszkopty delikatnie polewamy musem, by wypełnił on szczeliny pomiędzy nimi.
  • wyłożenie połowy kremu 3. Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone.
  • wyłożenie drugiej warstwy biszkoptów 4. Na krem ponownie wykładamy warstwę biszkoptów obtoczonych w musie truskawkowym.
  • wykończenie 5. Całość przykrywamy pozostałą częścią kremu. Ciasto odstawiamy do chłodu, by krem zastygł.
    Tiramisu przed podaniem oprószamy kakaem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować