Latem wszystkim wielbicielom tradycyjnego tiramisu polecam, truskawkową odsłonę tego ciasta. To niezwykle delikatny deser, z orzeźwiającym, truskawkowym akcentem. Idealny do popołudniowej kawy. Dodatkowo powstaje szybko i prosto.
Truskawkowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki myjemy, osuszamy i usuwany z nich szypułki. Gotowe miksujemy, podgrzewamy i rozpuszczamy w nich łyżeczkę żelatyny. Tak przygotowane studzimy.
Między czasie przygotowujemy krem mascarpone. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Do miski przekładamy serek. Ucieramy go dodając stopniowo utarte na puch żółtka.
2.Gdy mus truskawkowy ostygnie maczamy w nim biszkopty.
Dno formy o wymiarach 24 x 16 cm wykładamy tak przygotowanymi biszkoptami. Biszkopty delikatnie polewamy musem, by wypełnił on szczeliny pomiędzy nimi.
3.Na biszkopty wykładamy połowę kremu mascarpone.
4.Na krem ponownie wykładamy warstwę biszkoptów obtoczonych w musie truskawkowym.
5. Całość przykrywamy pozostałą częścią kremu. Ciasto odstawiamy do chłodu, by krem zastygł.
Tiramisu przed podaniem oprószamy kakaem.
Komentarze