Tiramisu inaczej

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

(bezalkoholowe, dla dzieci i nie tylko ;-)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopty (kocie języczki: np. 'bonitki') 200 g
    Serek mascarpone 250 g
    2 żółtka jajek surowych
    2 białka jajek surowych
    2 płaskie łyżki cukru kryształu
    4 płaskie łyżki kawy inka zwykłej
    1 płaska łyżka cukru pudru
    1,5 szklanki przegotowanej wystudzonej wody
    1 saszetka herbaty na zimno z Herbapolu (mango/mięta)
    sok z 1/4 cytryny, szczypta cynamonu, szczypta imbiru, szczypta soli
    1 czubata łyżeczka gorzkiego, naturalnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy

Tiramisu inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy masę. W osobnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem kryształem.
    Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Również osobno mieszamy serek mascarpone z kawą inką i cukrem pudrem,
    aż się połączy, do którego wlewamy powoli utarte żółtka, wciąż delikatnie ubijając,
    a następnie pianę z białek.
    Dobrze, jeśli składniki
    są wszystkie w temperaturze pokojowej, jeśli krem nie jest jednolity,
    delikatnie, nie gotując go podgrzewamy, mieszając, a następnie studzimy.

    Do namoczenia biszkoptów przygotowujemy wodę i zaparzamy w niej saszetkę herbaty na zimno,
    wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cynamon i imbir. Moczymy każdy biszkopt oddzielnie, chwilę, by zmiękł w nim spód.

    Układamy biszkopty w keksówce, najpierw 1. warstwa (100 g), wylewamy łyżką krem 1/2, potem 2. warstwa (100 g), wylewamy
    pozostały krem, posypujemy całość kakao, na wierzchu. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.

Porady

foremka: keksówka 27 x 8 cm od dołu, papier do pieczenia (wyłożyć, aby wystawał po bokach dłuższych) surowe jajka najlepiej najpierw sparzyć gorącą wodą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować