Tiramisu inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy masę. W osobnej miseczce ucieramy żółtka z cukrem kryształem.
Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Również osobno mieszamy serek mascarpone z kawą inką i cukrem pudrem,
aż się połączy, do którego wlewamy powoli utarte żółtka, wciąż delikatnie ubijając,
a następnie pianę z białek.
Dobrze, jeśli składniki
są wszystkie w temperaturze pokojowej, jeśli krem nie jest jednolity,
delikatnie, nie gotując go podgrzewamy, mieszając, a następnie studzimy.
Do namoczenia biszkoptów przygotowujemy wodę i zaparzamy w niej saszetkę herbaty na zimno,
wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cynamon i imbir. Moczymy każdy biszkopt oddzielnie, chwilę, by zmiękł w nim spód.
Układamy biszkopty w keksówce, najpierw 1. warstwa (100 g), wylewamy łyżką krem 1/2, potem 2. warstwa (100 g), wylewamy
pozostały krem, posypujemy całość kakao, na wierzchu. Wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
Porady
foremka: keksówka 27 x 8 cm od dołu, papier do pieczenia (wyłożyć, aby wystawał po bokach dłuższych)
surowe jajka najlepiej najpierw sparzyć gorącą wodą
Komentarze