Tikka masala

  • wyświetlono: 378 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków...Masala był dodawany,aby zaspokoić życzenia Brytyjczyków chcących mieć mięso podane w sosie.I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka masala brytyjską potrawą narodową.Dla mnie to smaki i aromaty Indii,skąd danie zostało zapożyczone.

Logo czarne 800 i 150

Składniki

4-5 sztuk piersi z kurczaka
200 g jogurtu naturalnego
500 ml wody
115 ml śmietany kremówki
2-3 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka masła ghee
2 średnie cebule
6 ząbków czosnku
7,5 cm świeżego imbiru
2-3 świeże papryczki chili
1 łyżka papryki w proszku
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka gorczycy
2 łyżeczki mielonej kolendry
3 łyżki garam masala
mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
sól morska
garść świeżej kolendry
sok z 1-2 limonek
oliwa
Dodatkowo:
limonka

Sposób przygotowania przepisu:

Tikka masala

  • Tikka masala1. Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku. Podgrzewamy sporą porcję oliwy w garnku i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i 2 łyżki garam masali. Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojone piersi kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około pół godziny w chłodne miejsce.
  • 2. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy przecier pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje. Do sosu dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Jak tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej. Dodajemy do sosu kurczaka. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Podajemy najlepiej z dobrym ryżem takim jak parabolied lub basmati. Świetnie też pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzuKurczakz_roznych_stron_swiatafilet z kurczakaindiekuchnia brytyjskaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Kurczak Tikka Masala

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Kurczak Tikka Masala

Kurczak Tikka jest indyjskim daniem.Masala...

Jaglany bakłażan tikka masala

Dodane przez: mysza75

Jaglany bakłażan tikka masala

Wegetariańskie bakłażany, bardzo...

kurczak tikka masala

Dodane przez: PolskaGotuje

Kurczak tikka masala

Rozgrzewający, orientalny kurczak...

Krewetki tikka masala

Dodane przez: PolskaGotuje

Krewetki tikka masala

Propozycja na jesienny obiad -...

Pałki z kurczaka w sosie Tikka Masala

Dodane przez: Violetka76

Pałki kurczaka w sosie Tikka Masala

Bardzo smaczne, a zarazem banalnie...

image-2795qfl

Dodane przez: elapolo

Indyk po indyjsku w sosie tikka masala

Trochę egzotyki weź wyjeżdżania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE