Tikka masala

0 (0 ocen)

Tikka Masala to podobno danie narodowe Brytyjczyków...Masala był dodawany,aby zaspokoić życzenia Brytyjczyków chcących mieć mięso podane w sosie.I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka masala brytyjską potrawą narodową.Dla mnie to smaki i aromaty Indii,skąd danie zostało zapożyczone.

Składniki:

  • 4-5 sztuk piersi z kurczaka
    200 g jogurtu naturalnego
    500 ml wody
    115 ml śmietany kremówki
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    1 łyżka masła ghee
    2 średnie cebule
    6 ząbków czosnku
    7,5 cm świeżego imbiru
    2-3 świeże papryczki chili
    1 łyżka papryki w proszku
    2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    1 łyżeczka gorczycy
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    3 łyżki garam masala
    mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
    sól morska
    garść świeżej kolendry
    sok z 1-2 limonek
    oliwa
    Dodatkowo:
    limonka

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tikka masala 1. Czosnek rozgniatamy, imbir ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Papryczki myjemy, usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku. Podgrzewamy sporą porcję oliwy w garnku i dodajemy gorczycę. Kiedy zacznie strzelać odławiamy gorczycę, a oliwę dodajemy do wcześniej przygotowanych przypraw. Do powstałej marynaty dodajemy paprykę w proszku, kmin rzymski, mieloną kolendrę i 2 łyżki garam masali. Marynatę dzielimy na dwie części. Do jednej części marynaty dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy do niej pokrojone piersi kurczaka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około pół godziny w chłodne miejsce.
  • 2. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i drugą połowę marynaty. Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut uważając, aby cebula niezbrązowiała. Dodajemy przecier pomidorowy, mielone orzechy, wodę i pół łyżeczki soli. Mieszamy i dusimy przez kilka minut, aż sos odparuje i delikatnie zgęstnieje. Do sosu dodajemy śmietankę i łyżkę przyprawy garam masala. Jak tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Zamarynowanego kurczaka smażymy na patelni grillowej. Dodajemy do sosu kurczaka. Mieszając doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Podajemy najlepiej z dobrym ryżem takim jak parabolied lub basmati. Świetnie też pasują do tego warzywa blanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą, skrapiamy sokiem z limonki i ozdabiamy plasterkiem limonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować